Obiad w typie american fast food. Zdania są podzielone jeśli chodzi o wpływ fast foodów na nasze zdrowie, z pewnością trudno je nazwać fit, ale każdy z nas ma od czasu do czasu na potrawę wyrazistą w smaku, niekoniecznie z kategorii „samo zdrowie”. Dodatkowo nie da się ukryć, że restauracje serwujące fast foody są wszędzie. Wszechobecne hot dogi, hamburgery, kebaby czy bary z kurczakiem wpisane są w naszą teraźniejszość jak kiedyś bary mleczne. Poniższa propozycja łączy w sobie aromat wielu ziół i aby odciążyć nasze organizmy od tłuszczu przygotowana jest w piekarniku a nie w głębokim oleju. Przez to może nie wpisuje się w kanon szybkiego jedzenia, a przygotowanie, wraz z czasem oczekiwania wyniesie ok. 1,5 godz. Jak sami się jednak przekonacie, nasz kurczak Kentucky nic przez to nie traci na swoich walorach aromatycznego fast foodu. Plusem jest również możliwość przechowywania niewykorzystanej panierki w szczelnym opakowaniu w lodówce.
Składniki:
- 1 ½ kg udek kurczaka (najlepiej bez kości)
- 3 łyżeczki soli kuchennej
- 1 ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 ½ łyżeczki suszonej bazylii
- 4 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka gorczycy (utartej w moździerzu)
- 2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ l mleka
Przygotowanie:
Udka wytrybowane myjemy, osuszamy, dzielimy na pół, wkładamy do miski i zalewamy ½ l mleka. Odstawiamy do lodówki na ½ godziny. Włączamy piekarnik na 1700 C z funkcją góra-dół. W misce łączymy wszystkie suche przyprawy z mąką. Dokładnie mieszamy. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy panierkę do talerza i dokładnie maczamy w niej każdy kawałek mięsa. Następnie kładziemy mięso na blachę. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, po tym czasie delikatnie aby nie uszkodzić panierki przekładamy mięso i pieczemy jeszcze 25 minut. Podajemy z surówką, frytkami i sosem BBQ.