Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Kiełbasa chłopska "Na bogato" w wersji wędzonej lub parzonej

0
Kiełbasa chłopska "Na bogato" w wersji wędzonej lub parzonej

Składniki i przyprawy:

  • łopatka 3kg
  • karczek tłusty 1kg
  • podgardle z przerostem mięsnym 1/4 wagi mięsa jak ktoś lubi tłuściejszą to można 1/3
  • majeranek 0,5g/kg
  • czarny pieprz 3g/kg
  • ziarno gorczycy białej i czarnej zmieszać 5g/kg
  • czosnek 8g/kg dobrej jakości przeciśnięty przez praskę


Peklowanie:

Łopatkę i karczek kroimy na 4cm kawałki i peklujemy mięsa osobno. Do łopatki dajemy 18g/kg peklosoli, a do podgardla 18g/kg soli himalajskiej.

Rozdrabnianie/mielenie mięsa

  • łopatka: rozdrabniamy szarpakiem
  • karczek: mielimy używając sita nr 10
  • podgardle: mielimy używając sita nr 8
Po rozdrobnieniu mięsa dodajemy przyprawy i wyrabiamy do kleistości dodając 100ml wody na każdy kilogram wyrobu i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie nabijamy jelita (kalibracja 28-30,32) i odsadzamy na ok 3 godziny.

Wędzenie

Kiełbasy osuszamy w rozgrzanej wędzarni w temp. 40-45°. Potem puszczamy dym i podnosimy temperaturę do 50-60° - zrębka olcha - buk przez 3,5h.

Parzenie

Parzymy wodą 80° przez 20-25 minut. Ewentualnie podpiekamy w wędzarni 80-85° do uzyskania 68° w środku wyrobu.

Życzymy smacznego!

 

Przydatne produkty w naszym sklepie:

 

 

Przepis i zdjęcia nadesłał Cichy670 - dziękujemy!

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Swojskie przepisy
Szaszłyk (shashlik) gruziński

Szaszłyk (shashlik) gruziński

Przepis przywieziony z wakacji w Gruzji sprzed lat. Banalny w swoim wykonaniu jednak niesamowity w smaku. Grillowanie polega na obróbce termicznej produktu bez udziału tłuszczu. Szukając genezy grillowania znaleźliśmy  w intrenecie informację, że prapoczątki grillowania są związane z polowaniem na mamuty. Kiedy jednemu z myśliwych kawałek zwierzęcego mięsa wpadł do ognia – odkrył, że jest ono smaczniejsze od surowego. Rusztem stały się rozgrzane ogniem kamienie, albo kły mamuta, które były wbite po obu stronach paleniska. We Francji mięso było opiekane między dwoma rozżarzonymi kamieniami. To właśnie nasz sposób na grillowanie, gdzie kły mamuta zastąpiliśmy szpilkami do grillowania a francuskie kamienie krawężnikami. Do dań kuchni gruzińskiej jeszcze wrócimy, bo jest wyśmienita, smakowita i bliska naszym upodobaniom smakowym. Na zdjęciu jest jeszcze kurczak w przyprawie do drobiu złoty kurczak.

 

Kokosowe kulki jaglane

Kokosowe kulki jaglane

Jedzenie cukru wciąga. Jest obecny nie tylko w cukrze ale również w napojach gazowanych, słodyczach, jogurtach owocowych, czy w gotowych do spożycia daniach dostępnych w każdym markecie. Cukier oprócz energii nie dostarcza żadnych składników pokarmowych, przyczynia się również do powstania złego cholesterolu i cellulitu, chorób krążenia, insulinoodporności czy otyłości. Dlatego proponujemy deser z użyciem erytrytolu czy ksylitolu. Erytrytol to organiczny związek chemiczny, który nie ma wartości energetycznej, dzięki czemu jest szeroko polecany jako zamiennik cukru dla osób odchudzających się lub diabetyków. Natomiast ksylitol, który wykazuje działanie przeciwpróchnicze, jest często składnikiem gum do żucia. Bazą naszego deseru będzie kasza jaglana i kokos. Kasza jaglana czyli jagły powstaje z prosa i jest najstarszą znaną kaszą, składa się przede wszystkim ze złożonych węglowodanów, dzięki czemu jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo sycąca. Przez niewielką zawartość błonnika jest potrawą lekkostrawną. Pomaga przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, przez co polecana jest osobą cierpiącym na niestrawność. Jednocześnie ma mało błonnika, co dodatkowo czyni ją lekkostrawną. Dodatkowo polecana jest osobom z niedoborami żelaza, gdyż jest jego bogatym źródłem. Na koniec należy wspomnieć o krzemie w składzie kaszy, który pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Tyle dobrego zapewnia nam jedzenie jagły.

 

 

 

Sushi Janushi

Sushi Janushi

Ta hybryda kuchni japońskiej i polskiej wynikła z ogromnej miłości do tatara i sushi. Jednak ze względu na konieczność ograniczenia węglowodanów w codziennej diecie narodził się pomysł na Sushi Janushi. Nazwę wymyślił Tomek, miłośnik rzeczy pysznych i niebanalnych. Jak podaje Wikipedia sushi to „potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym (su) oraz różnych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego (tamago-yaki), tofu, ziarna sezamowego (goma)”. Z samego sushi zaczerpnęliśmy arkusze alg nori, rzodkiew i imbir marynowany oraz formę w jakiej jest serwowane, czyli rolki. Natomiast wnętrze to klimaty typowo polskie: tatar wołowy, musztarda, ogórek kiszony lub korniszon, szczypior i papryka słodka. Musimy w tym miejscu jednak wspomnieć, że mimo ogólnego przeświadczenia tatar wywodzi się jednak z Francji a nie z Polski. Ale bezsprzecznie jest głęboko zakorzeniony w naszej tradycji kulinarnej.

 

Nalewka rabarbarowa

Nalewka rabarbarowa

Przepisem na nalewkę z rabarbaru kończymy cykl pomysłów na wykorzystanie rabarbaru. Przynajmniej w tym sezonie. Nasza nalewka to przepis prosty, sprawdzony, wydobywający kwaskowy smak rabarbaru. Używając tylko kilku składników, wysokiej jakości, uzyskamy smak idealny. Okazuje się, że rabarbar niejedno ma imię i w Polsce możemy spotkać odmiany pod nazwą: Przodownik Europy, Wczesny Hosera, Wiśniowy, Karpow Lipskiego, Przeworski, Purpurat, Sutton, Olbrzym Amerykański oraz Malinowy. Do nalewki możemy dodać do nalewki laskę wanilii aby podkręcić jej smak. Zrobiona jeszcze teraz, po odcedzeniu (za miesiąc) i leżakowaniu (do trzech miesięcy) może być, pod koniec września idealnym napojem do celebrowania odchodzącego lata. Możemy spożywać ją samą, z kostkami lodu lub jako dodatek do prosecco lub innego wina musującego.

 

Chałka

Chałka

Chałka wspomnienie śniadania z dzieciństwa, najczęściej z masełkiem, popijana kakao. Zdarzały się wersje z miodem, konfiturą czy twarożkiem a nawet nutellą. Mogłoby się wydawać, że to Polski wypiek, ale tak naprawdę wywodzi się z kuchni żydowskiej i oznacza ofiarę. Chałka wytworzona z ciasta drożdżowego zwana jest też czasem plecionką albo kukiełką. Możemy do niej dodawać rodzynki lub skórkę pomarańczową aby nadać jej charakteru ciasta. Może być posmarowana rozmąconym żółtkiem z mlekiem, posypana kruszonką lub sezamem. Chałkę możemy potraktować też jak tosty: kromki chałki opiekamy w tosterze, tak aby z zewnątrz były chrupiące a w środku miękkie. Smarujemy je masłem i dopełniamy ulubionymi dodatkami np. pastą orzechową.

 

 

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
12,00 zł 9,76 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680
11,50 zł 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
0,85 zł 0,69 zł
szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
9,80 zł 7,97 zł
szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
9,00 zł 7,32 zł
szt.
puriFERM  MOCKBA  Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
puriFERM MOCKBA Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
9,60 zł 7,80 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium