Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
kultury bakterii do sera typu BRIE na 10L
Opis
kultury bakterii do sera typu BRIE na 10L -
miękki ser pleśniowy o bardzo wyrazistym smaku
Sposób Przygotowania Sera typu Brie:
Pasteryzuj mleko w temperaturze 65°C przez około 30 minut. Następnie schłódź mleko do temperatury 38°C i zadaj kultury serowe – mieszaj przez około 5 minut po czym dodaj podpuszczkę do sera. Po 18 minutach przy pomocy noża do skrzepu, potnij go w 2-u centymetrową kostkę i delikatnie wymieszaj.
Przy pomocy sitka oddziel skrzep od serwatki i ułóż go w formie serowarskiej.
Po godzinie obróć ser. Czynność tą powtarzaj jeszcze 4-5 razy.
Przełóż ser do pomieszczenia o temperaturze powietrz 8-10°C i wilgotności około 80%. Powierzchnię sera Brie natrzyj solą (niejodowaną). Po kilku dniach na powierzchni sera powinna pojawiać się charakterystyczna dla serów Brie pleśń.
Po 15 dniach ser jest gotowy do spożycia.
Produkt należy przechowywać w temperaturze 4-8°C.