
Z przyjemnością publikujemy przepis nadesłany przez naszego Klienta (Cichy670) na kabanosy na ostro.
Składniki
- ok 1,5kg szynki
- ok 1kg wołowiny
- ok 0,5 podgardla
Przyprawy
- 1łyżeczka pieprzu białego świeżo mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 2 czubate łyżeczki papryki ostrej
Rozdrabnianie mięsa
Wstępnie do peklowania kroimy kawałki 4cm i peklujemy osobno 19g/kg peklosoli do mięs (szynki i wołowiny) 19g/kg soli himalajskiej do podgardla. Odstawiamy do lodówki na 24h. Następnie mielimy mięso - szynka na 10 podgardle i wołowina na 3. Łączymy mięso i wyrabiamy z dodatkiem 300ml wody zimnej i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie nabijamy jelita baranie lub używamy osłonki kolagenowej o kalibracji 18 :) Ja wolę osłonkę - łatwiej jest nabijać.
Wędzenie
Odsadzamy ok 1h w przypadku użycia osłonki. Jeśli użyliśmy jelita baraniego trzeba nieco dłużej. Rozgrzewamy wędzarnię do 40-45°, osuszamy przez 30 min potem puszczamy dym i podnosimy temperaturę do 65-70°. Wędzimy 3 godziny, potem parzymy 15minut w temperaturze 80° i odwieszamy na 4-5 dni.
Można się zajadać. Smacznego
Przydatne produkty:
![]() |
![]() |
Autorem fotografii jest Cichy670.