Dość popularne warzywo w niecodziennej odsłonie. W polskiej kuchni chrzan kojarzy nam się najczęściej ze Świętami Wielkiej Nocy. Ostry smak w połączeniu z białą kiełbasą czy pieczonym boczkiem to klasyka gatunku. I oczywiście ćwikła, połączenie buraków z chrzanem jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak my proponujemy chrzan na słodko. To pyszny dodatek do szynki, zimnych mięs i ryb. Chrzan ma zbawienny wpływ żołądek i pracę wątroby, działa moczopędnie, przeciwbólowo i przeciwreumatycznie. Musimy pamiętać, że tylko surowy chrzan ma właściwości lecznicze, ten poniżej w wyniku obróbki cieplnej traci swoją „moc uzdrawiania”, stanowi wyłącznie smakowy dodatek.
Składniki:
- 500 g korzenia chrzanu
- 1 szkl. octu winnego
- 2 ½ szkl. cukru
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 opakowanie Frukta-Żelu
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Chrzan obieramy, myjemy, ścieramy na tarce albo kroimy i miksujemy razem z octem w blenderze. Przekładamy do garnka, wsypujemy Frukta-żel, mieszamy. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy cukier i kurkumę. Podgrzewamy na małym ogniu, najlepiej na płytce ochronnej przez 20-25 minut, często mieszając. Zwiększamy ogrzewanie tak aby na powierzchni ukazały się pęcherzyki powietrza. Doprowadzamy do wrzenia i po 1 minucie przekładamy do małych słoiczków.