
Choć niepozorna z wyglądu, mało soczysta, twardawa i lekko cierpka aronia to antidotum na choroby cywilizacyjne. Jako jedno z wielu owoców zawiera witaminę P, bioflawonoid, który chroni nasz organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami. Pozytywnie wpływa również na nasz układ odpornościowy oraz naczynia krwionośne. Ma zbawienny wpływ na naczynka krwionośne oczu, pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na jaskrę, zaćmę oraz spowalnia proces „starzenia” plamki żółte. Ponieważ wiązki zawarte w aronii regulują ciśnienie krwi, doskonale nadają się dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Używana jest wspomagająco przy terapiach antyrakowych. Jako dżem świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, jogurtów oraz ciast.
Składniki:
- 1 kg aronii
- 0,5 kg cukru
- 1 opakowanie Frukta-Żelu
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Przemrożone owoce aronii rozmrozić i zmiksować, wymieszać z 1 opakowaniem Frukta-Żelu i zagotować. Dodać 0,5 kg cukru zagotować, gotować kilka minut do rozpuszczenia cukru. Dodać wyciśnięty sok z 1 cytryny. Dokładnie wymieszać. Gorącym napełniać słoiczki. Szczelnie zamknąć i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.