Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Domowy biały ser - prosty przepis dla początkujących 0
Domowy biały ser - prosty przepis dla początkujących

Serowarsto - pyszny biały ser domowej roboty

Serowarstwo w ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność, nic w tym dziwnego, gdyż nie ma nic lepszego niż pyszny ser zrobiony w domowym zaciszu. Poniżej zaprezentujemy prosty przepis na biały ser, który podbije podniebienie całej rodziny!

Domowy ser biały – potrzebne składniki i przyrządy

  • kilka litrów świeżego mleka od krowy,
  • podpuszczka do sera,
  • sól,
  • zioła do smaku,
  • duży garnek z pokrywką,
  • sitko,
  • durszlak,
  • chusta serowarska.

Domowy biały ser z podpuszczką - krok po kroku

Pierwszym krokiem jest podgrzanie krowiego mleka do ok. 38 stopni, należy uważać, aby mleko nie przypaliło się do dna garnka. Im więcej będziemy mieć mleka, tym więcej będziemy mieć pysznego, domowego sera. Do wyrobu sera białego o średnicy ok. 25 cm potrzeba ok. 10 litrów mleka.

Gdy podgrzejemy mleko do właściwej temperatury, zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy sól (1 łyżeczka na 5 litrów mleka) oraz podpuszczkę do sera rozcieńczoną z wodą (4 krople na 1 litr mleka lub w ilości polecanej przez producenta na opakowaniu) dokładnie mieszając przez kilkanaście sekund. Dodatkowo możemy dodać wybrane przez siebie zioła i przyprawy dla aromatu lub ominąć ten punkt, otrzymując śmietankowy biały ser. Do tego typu sera można dodać czosnek niedźwiedzi, bazylię, suszone pomidory lub inne zioła i przyprawy. Wszystko zależy od Twoich upodobań.

Gdy wszystko dokładnie wymieszasz, przykryj garnek i odstaw na ok. 30-45 min do utworzenia się skrzepu.

Utworzony w garnku skrzep pokrój na mniejsze kawałki, ponownie przykryj i odstaw na 30 min. Taki zabieg służy oddzieleniu się skrzepu od serwatki, której w serze nie potrzebujemy.

Następnym krokiem jest wyłowienie masy serowej przy użyciu sitka i przełożenie jej do durszlaka z chustą serowarską (pozostała część chusty służy do przykrycia sera), dzięki któremu cały skrzep ocieknie z pozostałej serwatki. Za pomocą pozostałej części chusty ugnieć ser w durszlaku, aby się odpowiednio uformował.

Ser zostaw na kilka godzin do odcieknięcia w temperaturze pokojowej. Po 3-4 h przykryj ser chustą i odwróć go w formie, aby ociekł z drugiej strony na kolejne 2 h. Po upływie tych 2 h delikatnie wyjmij ser z chusty i z powrotem włóż do formy, przekładając co 2-3 h. Najlepiej zostawić ser w formie na całą noc, wtedy będziemy mieć pewność, że cała serwatka oddzieliła się od masy serowej.

Kolejnego dnia należy wrzucić ser do solanki na 2-4 h w zależności od jego ilości (ser z 10 litrów mleka min. 4 h) oraz upodobań, jeśli lubisz słony ser, potrzymaj go w solance nieco dłużej. Solanka to roztwór składający się z gorącej, niechlorowanej wody oraz niejodowanej soli. Najczęściej spotyka się solankę 18%, gdzie 1 kg soli przypadka na 5 l wody (należy przygotować 5 l solanki na 1 kg sera).

Ostatnim krokiem jest wyjęcie sera z solanki i odstawienie go na kolejne 4 h w temperaturze pokojowej, aby ociekł z solanki w durszlaku lub na kratce piekarnika.

Gotowy ser można przechowywać w lodówce, gdzie będzie dojrzewał przez kolejne dni. Świetnie smakuje również od razu po wyjęciu z solanki.

Życzymy smacznego!
Sklep Deptana.pl

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Swojskie przepisy
Kostka rosołowa dla wszystkich

Kostka rosołowa

Dla miłośników zdrowego, świadomego żywienia. Kostka rosołowa to nieodzowny dodatek w każdej polskiej kuchni. Wzmacniacz smaku i „ratownik” potraw. Na bazie poniższego przepisu możemy robić kostki rosołowe wegańskie lub wegetariańskie, rybne, grzybowe, mięsne. Jeśli chcemy zrobić kostkę mięsną przygotowujemy ją na wywarze z wybranego przez siebie mięsa, zamiast podanej w przepisie wody. Przyprawy również dobieramy zgodnie z preferencjami. Pamiętajmy jednak, że nie można ich oszczędzać. Reguła lepiej więcej niż mniej będzie tu na miejscu.

Malinówka na zimę być musi

Malinówka na zimę być musi

Przepis zaczerpnięty z książki kulinarnej „Kucharz Polski – 1635 praktycznych przepisów” z 1932 r. autor Marja Śleżańska. Warto nieraz poszperać w biblioteczkach naszych rodziców czy dziadków aby natrafić na ciekawą inspirację kulinarną. Na dodatek przepis sprawdzony przez 3 pokolenia

Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia

Mięso z jelenia najsmaczniejsze jest z początku okresu polowań czyli pozyskiwane na przełomie sierpnia i września. Można go przyrządzać w najrozmaitszy sposób, traktując jego mięso jak wołowinę. Od wieków spożywanie dziczyzny jest znane w Polsce. Kiedyś dziczyzna stanowiła podstawę jadłospisu szlachty i możnowładców, w PRL-u zarezerwowana była dla „dewizowców”, dziś możemy ją nabyć bez problemu w niektórych marketach. Dziczyzna jest wyjątkowo smakowita i aromatyczna, można powiedzieć, że ze względu na sposób żywienia się zwierząt jest eko. Gulasz z jelenia zrobiony w szybkowarze idealnie nadaje się na nadchodzące jesienne obiady.

Keto chlebek

Keto chleb

Prosty. Szybki. Sycący. Cóż dodać. Keto w czystej postaci. Na bazie masła, a raczej pasty orzechowej. Nie wiele osób wie, ale w 2017 r. decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej stosowanie nazw sugerujących produkt mleczny w nazewnictwie wyrobów roślinnych jest niezgodne z prawem. Analogicznie do mleka z kokosa czy migdałów, obecnie to po prostu napoje roślinne. Tylko produkty obecne ponad 30 lat na rynku mogą stosować nazwę masło dla swoich produktów. Pasta orzechowa popularna w jest w dwóch odmianach: crunchy (z kawałkami orzechów) i smooth (kremowe). W przypadku naszego chleba obie pasty się sprawdzą.

Galaretka chrzanowa

Galaretka chrzanowa

Dość popularne warzywo w niecodziennej odsłonie. W polskiej kuchni chrzan kojarzy nam się najczęściej ze Świętami Wielkiej Nocy. Ostry smak w połączeniu z białą kiełbasą czy pieczonym boczkiem to klasyka gatunku. I oczywiście ćwikła, połączenie buraków z chrzanem jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak my proponujemy chrzan na słodko. To pyszny dodatek do szynki, zimnych mięs i ryb. Chrzan ma zbawienny wpływ żołądek i pracę wątroby, działa moczopędnie, przeciwbólowo i przeciwreumatycznie. Musimy pamiętać, że tylko surowy chrzan ma właściwości lecznicze, ten poniżej w wyniku obróbki cieplnej traci swoją „moc uzdrawiania”, stanowi wyłącznie smakowy dodatek.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
11,00 zł 8,94 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN likier śliwkowy ŚLIWOWICA 40ml
Zaprawka BROWIN likier śliwkowy ŚLIWOWICA 40ml
11,80 zł 9,59 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
0,85 zł 0,69 zł
szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
8,50 zł 6,91 zł
szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADAOWA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADAOWA 40ml
8,60 zł 6,99 zł
szt.
wąż wężyk silikonowy 5/7 1m
wąż wężyk silikonowy 5/7 1m
4,50 zł 3,66 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl