Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Domowa pyszna Granola

0
Domowa pyszna Granola

Wiosna, wiosna nareszcie nadeszła... przynajmniej ta kalendarzowa, a co za tym idzie, chcemy lepiej wyglądać i lepiej się czuć. Zaczynamy jeść więcej warzyw, owoców i zdrowych produktów, bo przecież forma na lato sama się nie zrobi, a dieta to więcej niż połowa sukcesu. Dlatego przedstawiamy przepis na pyszną domową granole, która może być zdrową przekąską, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub częścią zdrowego pełnowartościowego śniadania, jeśli uzupełnimy je świeżymi owocami i jogurtem. Zawiera ona liczne rodzaje orzechów i ziaren, które pomogą obniżyć cholesterol, dostarczą błonnika oraz miód, który wzmocni odporność. Przygotowanie jej jest bardzo proste, a z podanych proporcji uzyskujemy aż kilogram pyszności! Zobaczcie sami jakie to łatwe, powodzenia!

 

Składniki:

Płatki owsiane: 300g

Orzechy laskowe: 100g

Słonecznik łuskany: 50g

Sezam biały: 50g

Chipsy bananowe: 70g

Rodzynki jumbo: 200g

Orzechy włoskie: 50g

Orzechy pecan: 30g

Wiórki kokosowe: 100g

Miód: 2 łyżki

Olej kokosowy: 2 łyżki

 


 

Przygotowanie:

Orzechy tłuczemy lub kroimy nożem na mniejsze kawałki wrzucamy do dużej miski, dosypujemy płatki owsiane, słonecznik, sezam. W małej miseczce dokładnie mieszamy olej kokosowy i miód, następnie dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy by rozprowadzić olej z miodem (najlepiej wymieszać dłonią). Wykładamy blaszkę z  piekarnika papierem do pieczenia i rozsypujemy granole i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Piekarnik nagrzewamy do 200C i wkładamy blaszkę, pieczemy ok 15min, ale co kilka minut mieszamy granole drewnianą łopatką. Musi się delikatnie zrumienić, jednak musimy uważać by nie spalić orzechów.Po wyjęciu z pieca zostawiamy granole na blasze rozprowadzoną na płasko aż do wystygnięcia. Kiedy jest już chłodna przesypujemy do miski, a większe posklejane kawałki kruszymy i dodajemy wiórki, rodzynkichipsy bananowe i mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku w suchym miejscu nawet do kilku tygodni, jednak zapewne zostanie pochłonięta w kilka dni! :)

 

 

 Przypominamy, że wszystkie bakalie znajdziecie w naszym sklepie stacjonarnym w Łodzi, Ozorkowska 12 oraz na www.deptana.pl !



Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Swojskie przepisy
Nalewka z owoców i warzyw

Nalewka z owoców i warzyw

Dokładnie tak. Owoce rozwijają się z kwiatów, podczas gdy inne części roślin są klasyfikowane jako warzywa. Owoce w większości zawierają nasiona, a warzywa mogą pochodzić z korzeni, łodyg i liści. Częścią jadalną truskawki jest owoc zbiorowy, który botanicznie jest tzw. jagodą pozorną. A poza tym jest przepysznym wiosennym owocem, który w tym roku, ze względu na wyjątkowo ciepłą wiosnę, jest już łatwo dostępny. Rabarbar natomiast, ponieważ pochodzi z innej części rośliny niż kwiat, jego częścią jadalną jest łodyga liścia, kwalifikujemy jako warzywo. Tak czy inaczej, to bardzo trafione połączenie. Nalewka z rabarbaru i truskawek, dzięki swojej wyjątkowej barwie i bogatemu bukietowi aromatycznemu, jest doskonałym dodatkiem do wielu różnych potraw i napojów, jako dodatek do sałatek, jako sos do miękkich serów czy jako dodatek do lodów lub deserów na bazie śmietanki i twarożku czy jogurtu naturalnego. Do przygotowania nalewki należy używać wyłącznie zdrowych i dojrzałych produktów. Rabarbar powinien mieć intensywnie czerwone łodygi - są one zazwyczaj słodsze i bardziej aromatyczne niż te o bardziej zielonym kolorze. Nasz rabarbar był jednak odmianą o zielonych łodygach. Łodygi powinny być twarde i świeże, bez oznak więdnięcia czy zeschłych końców. Natomiast truskawki do nalewki muszą być dojrzałe, soczyste i intensywnie czerwone. Nie powinniśmy brać do nalewek owoców niedojrzałych, gdyż nalewka będzie wtedy miała nieprzyjemny posmak, którego nie można się pozbyć. Smak słodkich nalewek poprawiamy jak w tym przypadku sokiem z cytryny lub skórkami cytrusów, a do aromatyzowania używa się najczęściej waniliikardamonugałki muszkatołowejkorzenia arcydzięglagoździków i ziela angielskiego. W tym przypadku postawiliśmy na laskę wanilii.

Orkiszowe bułeczki

Orkiszowe bułeczki

Mąka orkiszowa jest produkowana z orkiszu, gatunku zboża o wysokiej zawartości białka i składników odżywczych. Powstaje z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Stanowi zdecydowanie zdrowszą alternatywę dla zwykłej mąki pszennej. Generalnie mąka orkiszowa dobrze nadaje się do podmiany mąki pszennej, choć trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że mimo, że obie są pszenne to jednak różnice są widoczne w pieczeniu. Na korzyść mąki pszennej przemawia łatwość wypieków, natomiast na korzyść orkiszowej to, że jest zdecydowanie zdrowsza. Należy mieć jednak na uwadze, że wypieki, które rosną na drożdżach mogą mieć problem z wyrastaniem. Mąka orkiszowa ma wyższą wartość odżywczą niż zwykła mąka pszenna. Ziarno orkiszu cechuje się większą zawartością białka, tłuszczu, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, miedź, magnez, potas i selen. Pieczywo orkiszowe współuczestniczy w budowaniu odporności, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek, a także wspiera pracę układu nerwowego. Dowiedziono, że jego regularne spożywanie poprawia koncentrację, dlatego jest polecany zwłaszcza osobom uczącym się oraz pracującym umysłowo. Jego wysoka wartość odżywcza sprawia, że pozwala też szybciej odzyskać siły osobom przewlekle chorującym i niedożywionym. Mąkę orkiszową wyróżnia niska zawartość glutenu i duża ilość błonnika, który wspiera trawienie. Postanowiliśmy podnieść właściwości zdrowotne naszego wypieku zastępując ¼ mąki pszennej, mąką orkiszową pełnoziarnistą.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium