Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Domowa pyszna Granola

0
Domowa pyszna Granola

Wiosna, wiosna nareszcie nadeszła... przynajmniej ta kalendarzowa, a co za tym idzie, chcemy lepiej wyglądać i lepiej się czuć. Zaczynamy jeść więcej warzyw, owoców i zdrowych produktów, bo przecież forma na lato sama się nie zrobi, a dieta to więcej niż połowa sukcesu. Dlatego przedstawiamy przepis na pyszną domową granole, która może być zdrową przekąską, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub częścią zdrowego pełnowartościowego śniadania, jeśli uzupełnimy je świeżymi owocami i jogurtem. Zawiera ona liczne rodzaje orzechów i ziaren, które pomogą obniżyć cholesterol, dostarczą błonnika oraz miód, który wzmocni odporność. Przygotowanie jej jest bardzo proste, a z podanych proporcji uzyskujemy aż kilogram pyszności! Zobaczcie sami jakie to łatwe, powodzenia!

 

Składniki:

Płatki owsiane: 300g

Orzechy laskowe: 100g

Słonecznik łuskany: 50g

Sezam biały: 50g

Chipsy bananowe: 70g

Rodzynki jumbo: 200g

Orzechy włoskie: 50g

Orzechy pecan: 30g

Wiórki kokosowe: 100g

Miód: 2 łyżki

Olej kokosowy: 2 łyżki

 


 

Przygotowanie:

Orzechy tłuczemy lub kroimy nożem na mniejsze kawałki wrzucamy do dużej miski, dosypujemy płatki owsiane, słonecznik, sezam. W małej miseczce dokładnie mieszamy olej kokosowy i miód, następnie dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy by rozprowadzić olej z miodem (najlepiej wymieszać dłonią). Wykładamy blaszkę z  piekarnika papierem do pieczenia i rozsypujemy granole i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Piekarnik nagrzewamy do 200C i wkładamy blaszkę, pieczemy ok 15min, ale co kilka minut mieszamy granole drewnianą łopatką. Musi się delikatnie zrumienić, jednak musimy uważać by nie spalić orzechów.Po wyjęciu z pieca zostawiamy granole na blasze rozprowadzoną na płasko aż do wystygnięcia. Kiedy jest już chłodna przesypujemy do miski, a większe posklejane kawałki kruszymy i dodajemy wiórki, rodzynkichipsy bananowe i mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku w suchym miejscu nawet do kilku tygodni, jednak zapewne zostanie pochłonięta w kilka dni! :)

 

 

 Przypominamy, że wszystkie bakalie znajdziecie w naszym sklepie stacjonarnym w Łodzi, Ozorkowska 12 oraz na www.deptana.pl !



Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Swojskie przepisy
Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

Rzodkiewki to jedne z nowalijek, kojarzą nam się z początkiem wiosny. Posiadają one liczne właściwości i wartości odżywcze. Te małe, niepozorne warzywa mają mało kalorii, a są skarbnicą witamin i minerałów, m.in. potasu, dlatego powinny włączyć je do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, dlatego wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Współczesna fitoterapia poleca rzodkiewki także na niestrawność i pobudzenie apetytu. Rzodkiewka to warzywo, które nadaje potrawie wyrazistego smaku. Najprostszym przepisem z wykorzystaniem tego warzywa jest twarożek z rzodkiewką. Natomiast liście rzodkiewki można wykorzystać do przygotowania zielonego pesto, które świetnie sprawdzi się jako sos do makaronu lub pasta kanapkowa. Aby wykorzystać w pełni możliwości tego warzywa o dość nietypowej porze dla tego procesu, proponujemy ukiszenie tych nowalijek. Kiszona rzodkiewka będzie wiosenną alternatywą dla jesiennych kiszonych ogórków czy kapusty.

Siarkowanie wina Od Teorii do Praktyki

Znaczenie Siarkowania w Procesie Winifikacji

Siarkowanie wina jest kluczowym elementem procesu winifikacji, odgrywającym zasadniczą rolę w zachowaniu jakości i stabilności gotowego produktu. Jest to etap, który pomimo swojej technicznej natury, ma bezpośredni wpływ na walory sensoryczne wina. Siarkowanie, czyli dodawanie dwutlenku siarki (SO2) do wina, jest praktykowane od setek lat. Jego głównym celem jest ochrona wina przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów oraz procesami utleniającymi, co jest szczególnie ważne w kontekście długotrwałego przechowywania wina.

Domowy wyrób sera - podstawowe pojęcia, które wprowadzą Cię w to satysfakcjonujące hobby

Serowarstwo, czyli biotechnologia, używana już  8000 lat temu

Serowarstwo, miało swój początek już w starożytności, przez co może być nazywane starożytną sztuką przetwarzania mleka i jest jednym z najstarszych przykładów biotechnologii używanej przez człowieka. Początki serowarstwa sięgają około 8000 lat wstecz, a pionierami tej techniki byli pierwsi hodowcy bydła, którzy zaczęli eksperymentować z fermentacją mleka w celu przedłużenia jego trwałości i poprawy smaku. Od egipskich grobowców, przez antyczną Grecję i Rzym, aż po średniowieczne klasztory, ser był cenionym produktem, który ewoluował i doskonalił się na przestrzeni wieków.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium