Dziś święto małych i dużych. Wszystkich dzieci. A skoro święto, to czas na łakocie. Aromatyczne babeczki truskawkowe na pewno umilą dzisiejszy dzień.
Składniki na 12 babeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub odrobina mniej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- szczypta soli
- 2 jajka
- 120 g masła, roztopionego i przestudzonego (lub pół szklanki oleju słonecznikowego)
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
- wanilia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Krem:
- 150 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka zaprawki truskawkowej
Babeczki: W jednym naczyniu połączyć suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, masło, wanilię i wymieszać rózgą kuchenną. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości. Piec około 25 minut w 180ºC bez termoobiegu lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Krem: Masło utrzeć do białości, dodać cukier puder. Dodać serek mascarpone i zaprawkę do wódki truskawkową. Dokładnie wymieszać.
Wystudzone babeczki dekorować według własnej fantazji. Smacznego