Cieciorella lub chocorella jest doskonałym wegańskim deserem. Stanowi dodatek do kanapek, naleśników, ciasteczek wegańskich, ciast domowych, babeczek, koktajli na bazie owoców. Nazywana bywa również nutellą z cieciorki. Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Ciecierzyca jest rośliną wyokobiałkową, w sporych ilościach posiada składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Daktyle zawierają cukry proste, czyli bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu. Przy tym wartość energetyczna daktyli jest większa niż w tej samej ilości mięsa wołowego, kurczaka, chleba czy ryżu. Z tego względu polecane są przy dużym wysiłku fizycznym. Na przygotowanie deseru potrzebujemy ok. 15 min. (oczywiście nie wliczamy w ten czas gotowania cieciorki).
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 20 daktyli bez pestek – może być mniej
- 3 łyżki kakao
- 40 g orzechów ziemnych, laskowych, pistacji lub migdałów dodatkowo trochę orzechów do posypania deserów z wierzchu
- 330 ml (lub mniej) mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego lub sojowego – ilość w zależności od konsystencji, która nam odpowiada. Jeśli chcemy stosować pastę do smarowania pieczywa, dodajmy mało mleka
- Kiwi do dekoracji lub inne owoce
Przygotowanie:
Ciecierzycę z puszki opłukujemy ze słonej zalewy pod bieżącą wodą. Orzechy mielimy. Cieciorkę, daktyle oraz mleko, które dozujemy porcjami w zależności jaką konsystencję blendujemy na gładki krem. Dorzucamy kakao oraz orzechy i ponownie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka.
Cieciorellę przekładamy do pucharków lub słoików, posypujemy dowolnymi orzechami, możemy też dodać jakieś owoce. Krem najlepiej smakuje nieco schłodzony.