
Ciasta z jabłkami, obok ciast drożdżowych, są chyba najpopularniejszymi słodkimi wypiekami w naszym rodzimym cukiernictwie. Najbardziej popularna to oczywiście polska szarlotka na kruchym cieście, która w popularnym internetowym przewodniku serwisu Taste Atlas zajmuje pierwsze miejsce wyprzedzając ciasta z jabłkami z Belgii, Grecji czy Stanów Zjednoczonych. Równie popularny jest biszkopt z jabłkami, czy rolada jabłkowa oraz ciasto ucierane z jabłkami. W tym miejscu należy wspomnieć o różnicy pomiędzy szarlotką, jabłecznikiem a plackiem z jabłkami. Szarlotka to ciasto z jabłkami na kruchym spodzie z kruszonką u góry. Jabłecznik to ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Placek z jabłkami to drożdżowe ciasto. Nasze ciasto nie kwalifikuje się do żadnej powyższej grupy, choć zapewne najbliżej mu do jabłecznika. Jabłka do przepisu najlepsze są te domowe, my użyliśmy jabłek deserowych odm. Genewa zwanych papierówką czerwoną. Jabłka tej odmiany nawet po obraniu pod skórką pozostają czerwonawe. Jabłoń Genewa to drzewo powstałe w Ameryce Północnej w 1967 roku, w Polsce natomiast znane jest od lat 80 XX wieku. Sprawdza się znakomicie do uprawy amatorskiej a wszystko to za sprawą wczesnego wchodzenia w okres owocowania, a także regularnego plonowania.
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 5 jaj M lub L (temp. pokojowa)
- ½ szklanki cukru
- 1 kostka roztopionego masła
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 średnie jabłka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 1800C góra-dół. Spód tortownicy o śr. 24 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. My użyliśmy naczynia żaroodpornego, trochę wyższego niż do tarty. Jabłka kroimy na ósemki, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. Do dużej miski wbijamy 5 jaj i wsypujemy pół szklanki cukru. Cukier z jajkami ubijajmy mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach od 5 do 10 minut. Do ubitych jaj wlewamy roztopione i przestudzone masło i miksujemy przez chwilę na niskich obrotach. Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką lub szpatułką niezbyt długo, by zachowało puszystość. Ciasto nie musi być idealnie gładkie. Przekładamy do formy, układamy jabłka lekko je dociskając i pieczemy w temp. przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Jednak po 35 minutach już sprawdzamy czy ciasto już się nie upiekło. Gotowe ciasto zostawiamy jeszcze w piekarniku przez 10 minut, po czym wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.