Dzięki wysokiej zawartości białka, bułki dają uczucie sytości na dłużej, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i redukcji nadmiernej masy ciała. Idealnie sprawdzą się jako element diety niskokalorycznej, pomagając w utrzymaniu zdrowej sylwetki. Bułeczki wysokobiałkowe to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego chleba, bogata w białko dzięki dodatkowi składników takich jak nasiona czy proteiny roślinne. Świetnym dodatkiem do takich bułeczek będzie mozzarella, pesto, pomidor, awokado, feta, szynka parmeńska, oliwki, łosoś, świeży ogórek czy biały twarożek oraz kiełki nasion. Wtedy nasze posiłki będą nabierały charakteru oraz smaku, iście śródziemnomorskiego. W diecie śródziemnomorskiej najważniejsza jest bowiem sama struktura diety – czyli duża ilość warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych i nasion roślin strączkowych, wzbogacona w regularne spożycie ryb i orzechów, a także mniejsze ilości drobiu, jajek i niskotłuszczowego nabiału. Jest to również świetna propozycja do przygotowania pachnącego pieczywa gościom, czy na niedzielne śniadanie. Wtedy możemy trochę zaszaleć i do bułeczek podać miód oraz domowe konfitury.
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 170 g mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne nasiona do posypania bułek: sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznik
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy dowolnymi ziarnami, u nas słonecznik. Ulubione ziarenka możemy dodawać również do środka masy po zblendowaniu. Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C, funkcja góra dół. Możemy wykonać więcej bułeczek i je zamrozić. Po odmrożeniu nadają się do tostera i opiekacza.