Potrzeba matką wynalazków ;)
Czym zabarwić lukier królewski? Pozornie odpowiedź jest prosta, dodać barwnik. Niekiedy jednak okazuje się, że barwniki skończyły się przy produkcji wielkanocnych kruchych ciasteczek. Dodatkowo jest weekend. Można jednak poradzić sobie, jest szansa na pierniczki z subtelnym pastelowym lukrem, na dodatek przepięknie pachnąceJ Możemy do tego celu wykorzystać zaprawki do wódki. Tym razem wybór padł na orzech laskowy, kawę, limonkę-cytrynę, blue curacao, green curacao , truskawkę i słodko pachnącą violet candy shot. Zaprawka łatwo rozprowadzała się w lukrze, dając pastelowy kolor i lekki aromat. W przypadku braku syropu glukozowego również możemy sobie poradzić. W celu uzyskania syropu glukozowego do 91 g glukozy należy dodać 100 ml wody. Całość podgrzewamy w mikrofalówce przez 2 minuty i odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki:
- 2 białka jaj rozmiar M
- 180 g cukru pudru
- ½ łyżeczki syropu glukozowego
- ¼ łyżeczki winianu potasu
- 1/3 łyżeczki dowolnej zaprawki do wódki
Przygotowanie:
Białka miksujemy przez ok. 1 minutę aby rozbić strukturę białka. Cukier dzielimy na 3 części i dodajemy do białka, aby każda część cukru połączyła się z białkiem. Na koniec dodajemy winian potasu i syrop glukozowy. Miksujemy na najniższych obrotach przez ok. 8 minut. Nie można używać wysokich obrotów w mikserze, ponieważ wytworzy się dużo pęcherzyków powietrza, które spowodują pękanie i nierówności na ciastku. Gotowy lukier podzielić na równe części. Do każdej dodać wybraną zaprawkę. Wymieszać, przełożyć do rękawa cukierniczego bądź woreczka foliowego. Lukier ma konsystencję nadającą się do wypełniania powierzchni i zrobienia polewy.
Katarzynasobolewska4@wp.pl
Super fajny pomysł! Chyba sama bym na to nie wpadła, a do tego piękne pastelowe kolory. Zastanawiam się nad dodaniem takiej zaprawki do tortu. Czy nadaje się do nasączenia biszkoptu? A może do kremu? Macie jakieś sprawdzone już propozycje? Pozdrawiam ;-) Dziękujemy za komentarz. Dodanie zaprawki do kremu pomaga uzyskać delikatny kolor i aromat. Do nasączania biszkoptu należałoby się ograniczyć do kilku kropel zaprawki rozcieńczonej w ponczu. Pozdrawiamy :)