Kontynuujemy cykl pn. zupy jesienne. Dziś proponujemy aksamitną zupę krem z kalafiora. O tej porze roku, mamy jesienny zbiór tego warzywa, którego częścią jadalną jest łodyga. Potocznie nazywamy ją „różą”. Jest pożywna, niskokaloryczna, bogata w sole mineralne. Fajna do podania z grzankami, groszkiem ptysiowym, serem parmezanem lub smażonymi cienkimi paskami boczku. Oprócz proponowanej przez nas zupy krem możemy z kalafiora przygotować tradycyjnego kalafiora obsmażanego na masełku i tartej bułce, pyszne kotlety, pożywne burgery wegańskie, risotto czy wegański spód do pizzy. Z przypraw warto dodać do kalafiora: kumin, paprykę, gałkę muszkatołową, lubczyk, curry, oregano, kurkumę, tymianek lub czarnuszkę. Zimowe przetwory kalafior są również dobrym pomysłem dla miłośników tego warzywa. Wychodzą z niego chrupkie kiszonki, aromatyczne marynaty lub mieszane sałatki obiadowe.
Składniki:
- 1 duży kalafior (lub 2 paczki mrożonego)
- 3-4 ziemniaki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1/2 selera
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, głąb odcinamy i wyrzucamy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy obrane oraz pokrojone w kostkę warzywa: połówkę selera , 2 pietruszki, natkę, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk i kalafiora. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy całość przez ok. 30 minut na średnim ogniu. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę kremówkę, wcześniej ją hartując. Zupę blendujemy do momentu uzyskania aksamitnej i jednolitej konsystencji. Jeśli wyjdzie Wam zbyt gęsty krem to można dodać odrobinę więcej śmietanki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Krem z kalafiora można podawać z kawałkami gotowanego kalafiora i posiekanym koperkiem.