Udka ze skórą peklujemy w solance przez 12-24h.
Przygotowanie solanki na 1 l wody:
- 70g peklosoli,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu.
(Z taką ilością peklosoli udka są delikatnie słone. Jeśli wolisz mięso bardziej słone, możesz dodać sól kuchenną 10-20g/1L)
Udka wkładamy do solanki tak, aby całe były przykryte solanką i wkładamy do lodówki na 12-24h. Po tym czasie udka należy sparzyć - 30 minut w temperaturze 80°C. Po wyjęciu udek z wrzątku wieszamy je na drążku i osuszamy około 2 godziny.
Możemy już wędzić :)
Do zasypu zrębki:
- buk 50%
- i olcha 50%
Nagrzej wędzarnię do 50°C. Zawieś udka w wędzarni i w tej temperaturze wędź 3 godziny. Po tym czasie podnieś temperaturę wędzenia do 75-80°C i wędź w tej temperaturze 1 godzinę i gotowe. Udka jeszcze ciepłe, prosto z wędzarni są przepyszne.
Polecamy przygotować więcej udek i zapakować je próżniowo, zachowają świeżość przez wiele tygodni...