
Ta hybryda kuchni japońskiej i polskiej wynikła z ogromnej miłości do tatara i sushi. Jednak ze względu na konieczność ograniczenia węglowodanów w codziennej diecie narodził się pomysł na Sushi Janushi. Przystawkę wymyślił Tomek, miłośnik rzeczy pysznych i niebanalnych. Jak podaje Wikipedia sushi to „potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym (su) oraz różnych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego (tamago-yaki), tofu, ziarna sezamowego (goma)”. Z samego sushi zaczerpnęliśmy arkusze alg nori, rzodkiew i imbir marynowany oraz formę w jakiej jest serwowane, czyli rolki. Natomiast wnętrze to klimaty typowo polskie: tatar wołowy, musztarda, ogórek kiszony lub korniszon, szczypior i papryka słodka. Musimy w tym miejscu jednak wspomnieć, że mimo ogólnego przeświadczenia tatar wywodzi się jednak z Francji a nie z Polski. Ale bezsprzecznie jest głęboko zakorzeniony w naszej tradycji kulinarnej.
Składniki:
- 500 g surowej polędwicy wołowej lub udźca jeleniego
- 3 surowe żółtka
- sól i pieprz do smaku
- sos sojowy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ziemnej wody
- Składniki dodatkowe: musztarda według upodobań, ogórki kiszone lub konserwowe, rzodkiew marynowana, papryka czerwona, szczypior, imbir marynowany, sos sojowy.
Przygotowanie:
Mięso na tatar musi być bardzo świeże i schłodzone. Najlepsze jest siekane, ale możemy skorzystać z technologii i zmielić w maszynce z sitkiem najpierw 8 mm a następnie 3 mm. Zalecana jest szybka obróbka aby mięso się nie zagrzało. Posiekane mięso wyrabiamy z żółtkami, solą, pieprzem, olejem rzepakowym i odrobiną sosu sojowego do smaku. Ogórki, rzodkiew i paprykę kroimy wzdłuż w wąskie paski. Rozkładamy matę do sushi i nakładamy folię spożywczą. Na liść nori wykładamy gotowy tatar, rozsmarowujemy, mniej więcej w 1/3 rozsmarowujemy pasek musztardy, układamy warzywa i rolujemy. Kroimy ostrym nożem na kawałki ok. 2-3 cm. Podajemy z sosem sojowym, ogórkami kiszonymi, rzodkwią i imbirem marynowanym. Idealna przystawka na męskie wieczory przy zimnej wódce.