
Świąteczna propozycja łącząca dwa popularne wypieki świąteczne. Piernik, nieodzownie kojarzący się z Bożym Narodzeniem oraz okresem karnawału oraz sernik, ciasto świąteczne występujące w wielu odmianach oraz zdobywca drugiego miejsca w rankingu popularnego serwisu Taste Atlas. Pierwsze udokumentowane dowody na deser przypominający sernik pochodzą ze starożytnej Grecji, gdzie przygotowywano go na patelni z prostych składników, sera, pszenicy i miodu. W późnośredniowiecznej Europie sernik przybrał formę tarty z ciastem na spodzie. Niektóre serniki są jędrne i gęste, jak klasyczny nowojorski sernik. Inne są bogate, bujne i kremowe, niemal jak gęsty budyń. Jeszcze inne są lekkie i przewiewne jak beza. Nasz jest pachnący świętami, cynamonem i goździkami. Koniecznie go wypróbujcie i przekażcie tą recepturę innym.
Składniki:
spód:
- 250 g ciastek korzennych lub pierniczków własnej roboty
- 80 g masła
masa serowa:
- 1000 g sera na sernik z wiaderka
- 270 ml śmietany 30%
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek
- 80 g mąki pszennej
dekoracja:
- 5 łyżeczek lukru białego
- garść świeżej żurawiny
- świeży rozmaryn
- suszone plastry pomarańczy
- kilka pierniczków własnej roboty
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem. Pierniczki kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami korzennymi, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki. Ser ucieramy z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Do masy serowej wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy śmietankę i ponownie miksujemy na gładką i jednolitą masę. Masę serową przelewamy na piernikowy spód. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1700 C i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 1100 C i pieczemy jeszcze 90 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do ostygnięcia. Na całą noc wstawiamy do lodówki. Następnie wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem dekorujemy lukrem i przystrajamy pomarańczą, żurawiną, rozmarynem i piernikami.