W gąszczu propozycji i przepisów znajdowanych w necie czy podsyłanych jako „the best” przez koleżanki, ciężko zdecydować się jaką sałatkę przyrządzić na wyjątkową okoliczność. Z jednej strony kuszą nas te lekkie na bazie miksu sałat i francuskiego dresingu, z drugiej strony te tradycyjne jarzynowe przyprawione swojskim majonezem, a jeszcze z innej takie treściwe z makaronem, ryżem lub wędzonymi wędlinami. Oczywiście chcielibyśmy aby wszystkim smakowała, była lekkostrawna i inna niż te do tej pory przyrządzane, niebanalna. Sałatka na wielkanocny stół, powinna być atrakcyjna z wyglądu, odzwierciedlać budzącą się za oknem wiosenną świeżość, nie mieć za dużo składników oby nie stała się kolejnym obfitym daniem świątecznym. U nas propozycja kolorowa z wiosenną rzodkiewką, szczypiorkiem, serem żółtym, wędzoną piersią kurczaka, majonezowo jogurtowym sosem i oczywiście z jajkami, których jako symbolu początku, życia oraz odrodzenia się przyrody.
Składniki:
- 300 g szynki z wędzonego kurczaka
- 5 jajek
- 200 g sera żółtego
- 2 pęczki rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- mały kubek jogurtu
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na drobną kosteczkę. Szynkę kroimy w kosteczkę. Ser żółty i umytą rzodkiewkę ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Majonez łączymy ze śmietaną, dodając szczyptę soli i pieprzu. Sałatkę układamy warstwowo: szynka, jajka, sos, szczypiorek, ser, rzodkiewka.