Sylwestrowe menu obfituje w różnego rodzaju przystawki: koreczki, deski serów i wędlin, tortille czy roladki z wędzonego łososia. Ponadto na nie jednym stole zagoszczą zupy krem z batatów lub marchewkowy z chili, nasze tradycyjne flaki, meksykańska rozgrzewająca, leczo, gulaszowa, chili con carne lub bigos. Uzupełnieniem są wypieki słone: bagietki, mini bułeczki, chipsy i słodkie deserki: włoskie panna cotta czy tiramisu, nasze tradycyjne galaretki czy serniczki czy muffinki. Zwieńczeniem tego menu są alkohole: egzotyczne drinki, owocowe nalewki, mrożona wódka, whisky czy tequila z limoną i solą lub z pomarańczą i cynamonem, kolorowe shoty oraz oczywiście musujące wina. Natomiast propozycja od nas na imprezę sylwestrową to sałatka z krewetkami. Zamiast klasycznej sałatki z kurczakiem, tuńczykiem czy szynką stawiamy na coś lżejszego i bardziej reprezentacyjnego. Krewetki kiedyś były synonimem luksusu, trudno dostępnego, dziś dostaniemy je w każdym markecie. Dla podkręcenia azjatyckiego charakteru sałatki z krewetkami całość posypujemy prażonym sezamem i prażonymi wodorostami. Zamiast wodorostów możemy użyć kiełków warzyw. A świetnym dopełnieniem smaku jest sos winegret na bazie oliwy, miodu, sosu sojowego, czosnku i octu.
Składniki:
- 200 g obranych krewetek białych
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 1 owoc kaki
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g mix sałat
- 100 dkg pomidorów koktajlowych
- sezam prażony
- wodorosty prażone (można pominąć)
- olej do smażenia
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos winegret z oliwy, miodu, sosu sojowego, octu winnego i czosnku (najlepiej wstrząsnąć wszystko w zakręconym słoiczku). Oczyszczone krewetki (koktajlowe) podsmażmy na oleju przez 3 minuty z obu stron, razem z posiekanym czosnkiem i chili. Krewetki odkładamy na talerzyk. Kaki obieramy, kroimy na ćwierć plasterki. Awokado obieramy, kroimy również w ćwierć plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. W kielichach, w salaterkach lub na paterze rozkładamy mix sałat, a na nią wykładamy kaki, awokado, rozkrojone pomidorki, krewetki. Polewamy przygotowanym sosem, posypujemy uprażonym sezamem i wodorostami.