Rozgrzewająca Dyniowa Zupa Krem z Piri Piri
Dynia to wciąż niedoceniane jesienne warzywo, można z niej wyczarować wiele wspaniałych potraw czy przetworów. My jesteśmy fanami zupy dyniowej w postaci kremu i zawsze musimy jej skosztować w okresie jesiennym. Tym razem stworzyliśmy własny przepis i wyszło znakomicie! Dynia fantastycznie łączy się z przyprawami korzennymi, ale też świetnie współgra z ostrymi dodatkami. Dlatego my tym razem postawiliśmy na mocno rozgrzewająca i ostrą wersję. Idealna w te chłodne jesienne dni, aby dodać dodać energii! Zapraszamy do przepisu.
Składniki:
- 1/2 średniej dyni
- 2 male bataty
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka jarzynki
- 1 łyżeczka płaska pieprzu czarnego
- 1 łyżka bulionu wołowego
- 500ml wody
- 1 szt. papryczka chilli bird's eye piri piri
- 1/3 kostki masła
Przygotowanie:
Dynie oczyszczamy z pestek i kroimy w paski ok 2cm, bataty obieramy i kroimy w plastry lub słupki tak jak nam wygodniej. Warzywa układamy na blaszkę i wkładamy na ok 30min do piekarnika nagrzanego do 220°C z termoobiegiem. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi, jarzynkę i pieprz czarny, dodajemy obrane pokrojone marchewki i podlewamy niewielką ilością wody, cały czas mieszamy i w razie potrzeby znowu dolewamy wody. W 500ml wody rozpuszczamy łyżkę bulionu i wlewamy do garnka z marchewką i cebulką, dodajemy piri piri lekko krusząc ja w palcach. Wyjmujemy warzywa z piekarnika, dynie najpierw oddzielamy od skórki i dopiero wtedy dodajemy razem z batatami do bulionu. Gotujemy jeszcze ok 5min na małym ogniu i cały czas mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy. Zupka jest gotowa. Możemy ją podawać polaną delikatnie śmietanką, jogurtem lub mleczkiem kokosowym i posypaną pestkami dyni. Smacznego!
Na zdjęciu zupa udekorowana jest Papryka Chilli Nitki Angel Hair.