Dzień Dyni to jesienne święto obchodzone 31 października, najczęściej w połączeniu z Halloween. W Polsce 26 października obchodzony jest Narodowy Dzień Dyni, lecz tak naprawdę dynia jest symbolem polskiej jesieni i tak naprawdę towarzyszy nam od początku astrologicznej jesieni: w kuchni, w ogrodzie jako składnik pysznych dań czy dekoracja. Dzień Dyni to święto obchodzone głównie w Stanach Zjednoczonych jako część tradycji związanych z Halloween. W Polsce, choć Halloween zyskuje na popularności, Dzień Dyni nie jest szeroko rozpoznawalny jako osobne święto. Dla nas dynia to przede wszystkim dynia w słoikach marynowana, taki smak dzieciństwa kojarzony z goździkami i zielem angielskim. Trochę później dotarły do nas smaki amerykańskie, wykorzystujące głównie puree z dyni: pikantne zupy, aromatyczne tarty, muffiny czy bułeczki dyniowe. Dziś wachlarz potraw z dyni jest niegraniczony: dynia zapiekana z pomidorami i fetą, pierożki z dyni, kopytka, makarony czy dania jednogarnkowe. Dynia dobrze komponuje z aromatycznymi przyprawami, takimi jak cynamon i gałka muszkatołowa oraz składnikami słodkimi: jabłkami, żurawiną i syrop klonowym. W przypadku dań pikantnych dobrze łączy się z czosnkiem, szałwią i rozmarynem. Bywa przyrządzana z wieprzowiną, kurczakiem lub mniej popularnie z kiełbasą. Ser kozi i ser pleśniowy, również dobrze się komponują z dynią podobnie jak orzechy włoskie i pekany. My oczywiście uczcimy to święto kulinarnie, przyrządzając placuszki dyniowe, łączące w sobie nutu pikantności i słodyczy. Nasz chrupiące placki z dyni piżmowej z dipem czosnkowym są proste, sycące i pełne sezonowych dobroci – to danie, które sprawia, że jesienne gotowanie jest tak satysfakcjonujące.
Składniki:
- 250 g startej dyni piżmowej (waga po obraniu)
- 1 starty ziemniak
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 100 g startego sera cheddar
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
- sos czosnkowy: 200 g twarogu, 50 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka czosnku, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Ścieramy dynię i ziemniaka. W dużej misce łączymy starte warzywa z jajkami, mąką, skrobią kukurydzianą, serem cheddar, pietruszką, papryką wędzoną, kminem, solą i pieprzem. Mieszamy, aż składniki się połączą. Rozgrzewamy olej roślinny na dużej patelni na średnim ogniu. Nakładamy około 2 łyżek masy na patelnię na każdy placuszek, lekko ją spłaszczając. Smażymy przez 3–4 minuty z każdej strony, aż placki będą złocistobrązowe i chrupiąca. Przekładamy placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowymi, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy na gorąco z sosem czosnkowym. Przygotowanie dipu czosnkowego: W misce miksujemy twaróg z jogurtem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy czosnek, sól, pieprz. Dobrze mieszamy. Podajemy ze smażonymi plackami i skrapiamy syrop z agawy.
