Chutney to gęsty sos znany z połączenia smaków. Używany najczęściej jako dodatek do mięs drobiowych smażonych i pieczonych (do piersi z kurczaka albo gęsi), mięs grillowanych oraz serów dojrzewających. Charakteryzuje się pikantno-słodkim smakiem z nutą octu winnego i dużą ilością aromatycznych przypraw. Pikantny smak zapewniają płatki chili, pieprz cayene, imbir. Słodki smak zapewni cukier trzcinowy i rodzynki. Przyprawy korzenne dopełnią aromatu. Kwasowości nada naszej paście agrest i ocet winny. Natomiast cebula dostarczy słodkości i pikantności. O tej porze rok dobrze jest sięgnąć po agrest, najlepiej taki z przydomowego ogródka. Chociaż wydaje się to mało prawdopodobne, ale agrest jest krewnym porzeczki. Jest rośliną dziko rosnącą w Europie, północno-zachodniej Afryce oraz w Azji. Najpopularniejsze przetwory z agrestu to oczywiście kompoty, dżemy, powidła, galaretki oraz nalewki.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 kg agrestu
- 250 g rodzynek
- 2 łyżki startego imbiru
- 250 g cukru trzcinowego
- 120 ml octu winnego
- łyżka cynamonu
- łyżka nasion kolendry
- łyżeczka płatków chili
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
Cebulę siekamy i wrzucamy do garnka. Chwilę przesmażamy, dodajemy obrany i umyty agrest. Zasypujemy cukrem i zaczynamy gotować. Trzymamy na ogniu i lekko podsmażamy, mieszając sos co jakiś czas. Po ok. 5 minutach dodajemy ocet i dodaj resztę przypraw. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę. Gęsty chutney przelewamy do słoiczków, odwracamy do góry dnem.