Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Piernik Bożonarodzeniowy

0
Piernik Bożonarodzeniowy

Przedstawiamy przepis na pyszny puszysty piernik z mocną nutą korzenną i bakaliami.Będzie on idealnie prezentował się na świątecznym stole.A zarazem odhaczy jeden punkt z listy dwunastu wiglijnych potraw.
Więc do dzieła!

  • 2 szklanki mąki pszennej (szkl.300g)
  • 2 jajka
  • słoik powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szklanka śmietany 12%
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka kakao
    łyżeczka przyprawy korzennej (przyprawa do wina i piwa grzanego)
  • łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych
  • garść rodzynek jumbo

W jednej misce utrzeć mikserem jajka z cukrem na puszysta masę, zaś w drugiej śmietanę i mąkę wymieszać łyżka (masa będzie grudkowata).
Wymieszać obie masy mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
Następnie dodać sodę, dżem, kakao, przyprawy i bakalie dokładnie wymieszać cała masę łyżką i przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 50 min (do suchego patyczka).Kiedy piernik jest gotowy wyjmujemy go z keksowki i czekamy aż wystygnie. Teraz zabieramy się za lśniąca polewę.

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/3 kostki masła lub margaryny
  • 6 łyżek wody

Wszystkie składniki połączyć w rondelku lub małej patelni. Podgrzać i cały czas mieszać, aż rozpuści się masło i odparuje woda.Kiedy masa zgęstnieje jest gotowa.
Lekko ja wystudzić i wysmarować nią wierzch piernika.Udekorować stłuczonymi orzechami.
Smacznego!

Przypominamy, że wszystkie przyprawy i bakalie znajdziecie w naszym sklepie internetowym deptana.pl!

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Swojskie przepisy
Siarkowanie wina Od Teorii do Praktyki

Znaczenie Siarkowania w Procesie Winifikacji

Siarkowanie wina jest kluczowym elementem procesu winifikacji, odgrywającym zasadniczą rolę w zachowaniu jakości i stabilności gotowego produktu. Jest to etap, który pomimo swojej technicznej natury, ma bezpośredni wpływ na walory sensoryczne wina. Siarkowanie, czyli dodawanie dwutlenku siarki (SO2) do wina, jest praktykowane od setek lat. Jego głównym celem jest ochrona wina przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów oraz procesami utleniającymi, co jest szczególnie ważne w kontekście długotrwałego przechowywania wina.

Domowy wyrób sera - podstawowe pojęcia, które wprowadzą Cię w to satysfakcjonujące hobby

Serowarstwo, czyli biotechnologia, używana już  8000 lat temu

Serowarstwo, miało swój początek już w starożytności, przez co może być nazywane starożytną sztuką przetwarzania mleka i jest jednym z najstarszych przykładów biotechnologii używanej przez człowieka. Początki serowarstwa sięgają około 8000 lat wstecz, a pionierami tej techniki byli pierwsi hodowcy bydła, którzy zaczęli eksperymentować z fermentacją mleka w celu przedłużenia jego trwałości i poprawy smaku. Od egipskich grobowców, przez antyczną Grecję i Rzym, aż po średniowieczne klasztory, ser był cenionym produktem, który ewoluował i doskonalił się na przestrzeni wieków.

Tyrolska w słoiku

Tyrolska w słoiku

Pogoda sprzyja wycieczkom i sezonowi na działce. Wiosna to wzmożony okres pracy w ogródkach przy wysiewie nasionwarzywziół i kwiatów. To również prace porządkowe, usuwanie uschniętych gałęzi i sadzenie drzewek oraz krzewów owocowych. Tak więc aby całkowicie zaangażować się w porządki warto zabrać ze sobą na działkę gotowe jedzenie w słoikach, aby nie tracić czasu na zakupy ani dodatkowe czynności kuchenne. Klasyczna mielonka tyrolska, którą proponujemy jest dla wielu wspomnieniem dzieciństwa. Zabierana na pikniki, jako wkład do kanapek na wycieczki szkolne, obozy czy jako prowiant na dłuższe podróże. Rewelacyjnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium