Przedstawiamy przepis na pyszny puszysty piernik z mocną nutą korzenną i bakaliami.Będzie on idealnie prezentował się na świątecznym stole.A zarazem odhaczy jeden punkt z listy dwunastu wiglijnych potraw.
Więc do dzieła!
- 2 szklanki mąki pszennej (szkl.300g)
- 2 jajka
- słoik powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka śmietany 12%
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka kakao
łyżeczka przyprawy korzennej (przyprawa do wina i piwa grzanego) - łyżeczka cynamonu
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- garść rodzynek jumbo
W jednej misce utrzeć mikserem jajka z cukrem na puszysta masę, zaś w drugiej śmietanę i mąkę wymieszać łyżka (masa będzie grudkowata).
Wymieszać obie masy mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
Następnie dodać sodę, dżem, kakao, przyprawy i bakalie dokładnie wymieszać cała masę łyżką i przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 50 min (do suchego patyczka).Kiedy piernik jest gotowy wyjmujemy go z keksowki i czekamy aż wystygnie. Teraz zabieramy się za lśniąca polewę.
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 czubate łyżki kakao
- 1/3 kostki masła lub margaryny
- 6 łyżek wody
Wszystkie składniki połączyć w rondelku lub małej patelni. Podgrzać i cały czas mieszać, aż rozpuści się masło i odparuje woda.Kiedy masa zgęstnieje jest gotowa.
Lekko ja wystudzić i wysmarować nią wierzch piernika.Udekorować stłuczonymi orzechami.
Smacznego!
Przypominamy, że wszystkie przyprawy i bakalie znajdziecie w naszym sklepie internetowym deptana.pl!