Jesień to piękna pora roku, która obradza Polskie ogrody w najlepsze smaki. Papryka, dynia, cukinia, winogron, aronia, pigwa można by tak wymieniać bez końca. Ale pamiętajmy, że to też czas na orzechy! Więc koniecznie trzeba jakoś je zatrzymać na dłużej, ponieważ mają świetne właściwości zdrowotne. Orzechy laskowe zawierają np: bardzo dużo potasu i błonnika, zapobiegają miażdżycy. Dlatego proponujemy zrobić z nich nalewkę, która nie tylko wspomoże zdrowotnie, ale też wybornie smakuje i umili towarzyskie zimowe wieczory. Polecamy!
Składniki:
- 20szt. orzechów laskowych
- 0,5l spirytusu
- 0,5l wody
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- laska wanilii
- 2 ziarna ziela angielskiego
Orzechy obieramy z łupin, żeby były jak najczystsze, drobno siekamy, wrzucamy do słoja. Wodę podgrzewamy z cukrem, żeby uzyskać syrop cukrowy, studzimy. Do słoja z orzechami wlewamy syrop cukrowy, dodajemy rozciętą wzdłuż laskę wanilii, ziarna ziela angielskiego i dolewamy spirytusu.Mieszamy i zakręcamy, odstawiamy na ok. 3 tygodnie, codziennie mieszając słojem. Po tym czasie dobrze nalewkę jest przefiltrować przez sito lub specjalnie do tego przeznaczony lejek spiralny z sączkiem filtracyjnym. Butelkujemy i nadal odstawiamy. Czym dłużej nasz trunek będzie "leżakował" tym będzie lepszy. SMACZNEGO!
To bardzo znana wersja nalewki orzechowej jednak zachęcamy Was do eksperymentów i tworzenia nowych receptur. Gdy posiadacie już bazę trunku możecie zamienić: wanilie na cynamon i skórki cytryny lub goździki i skórkę pomarańczy. Ze wszystkich tych połączeń może wyjść coś niesamowicie smacznego. Jeśli uda się Wam stworzyć swój pyszny autorski smak z naszymi przyprawami podzielcie się przepisem. Czekamy na Wasze propozycje!