Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Nalewka z KWIATÓW DZIKIEGO BZU z dodatkiem arcydzięgla

0
Nalewka z KWIATÓW DZIKIEGO BZU z dodatkiem arcydzięgla

Nalewka z KWIATÓW DZIKIEGO BZU z dodatkiem arcydzięgla

Czerwiec to idealny czas na syropy i nalewki z pięknie pachnącego kwiatu dzikiego bzu, kwiaty te należy zbierać delikatnie by nie obsypać cennego pyłku. Po zbiorze należy zostawić je na ok 30 min i pozwolić wszelkim żyjących w nich robaczkach się wymeldować. Kiedy to nastąpi można zabierać się do tworzenia syropów lub nalewek. Syrop wspaniale nadaję się na wsparcie organizmu przy przeziębieniach, ale również wspaniale smakuje jako dodatek do drinków lub szampana! A naleweczka ma oczywiście zadanie wspierania zdrowia oraz dawania wspaniałego przyjemnego przeżycia smakowego! Bardzo polecamy! 

Składniki:

  • 50 baldachów kwiatów dzikiego bzu 
  • 1l wody
  • 1kg cukru (może być trzcinowy jednak wtedy kolor nalewki będzie brązowy) 
  • 1l spirytusu 
  • łyżka korzenia arcydzięgla
  • 3 cytryny

Przygotowanie:

Kwiaty zebrane i oczyszczone z "lokatorów" odcinamy od najgrubszej łodyżki gdyż może ona powodować gorzki smak. Cukier rozpuszczamy w litrze ciepłej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Cytryny obieramy lub dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Kwiaty i cytryny układamy na przemian w słoju i zalewamy syropem cukrowym zakrywamy gazą i odstawiamy na tydzień w ciemne dość ciepłe miejsce. Mieszamy drewnianą lub inną ale wyparzoną łyżką co dwa dni. Po tygodniu przecedzamy syrop przez sito i dolewamy do niego spirytus i wsypujemy łyżeczkę arcydzięgla. Odstawimy nalewkę do leżakowania na ok 4 tyg. po tym czasie ponownie przecedzamy i zlewamy do buteleczki na nalewkę. Teraz znowu odstawiamy ją do leżakowania choć możemy już kosztować, to lepiej dać jej chociaż kilka miesięcy odpoczynku a zapewne dostrzeżecie różnice w smaku. 

W naszej ofercie znajdziecie wszystkie niezbędne akcesoria takie jak słoje, worki, sączki czy lejki filtracyjne, mieszadła oraz cukier trzcinowy i korzeń arcydzięgla! Zapraszamy! 

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Swojskie przepisy
Siarkowanie wina Od Teorii do Praktyki

Znaczenie Siarkowania w Procesie Winifikacji

Siarkowanie wina jest kluczowym elementem procesu winifikacji, odgrywającym zasadniczą rolę w zachowaniu jakości i stabilności gotowego produktu. Jest to etap, który pomimo swojej technicznej natury, ma bezpośredni wpływ na walory sensoryczne wina. Siarkowanie, czyli dodawanie dwutlenku siarki (SO2) do wina, jest praktykowane od setek lat. Jego głównym celem jest ochrona wina przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów oraz procesami utleniającymi, co jest szczególnie ważne w kontekście długotrwałego przechowywania wina.

Domowy wyrób sera - podstawowe pojęcia, które wprowadzą Cię w to satysfakcjonujące hobby

Serowarstwo, czyli biotechnologia, używana już  8000 lat temu

Serowarstwo, miało swój początek już w starożytności, przez co może być nazywane starożytną sztuką przetwarzania mleka i jest jednym z najstarszych przykładów biotechnologii używanej przez człowieka. Początki serowarstwa sięgają około 8000 lat wstecz, a pionierami tej techniki byli pierwsi hodowcy bydła, którzy zaczęli eksperymentować z fermentacją mleka w celu przedłużenia jego trwałości i poprawy smaku. Od egipskich grobowców, przez antyczną Grecję i Rzym, aż po średniowieczne klasztory, ser był cenionym produktem, który ewoluował i doskonalił się na przestrzeni wieków.

Tyrolska w słoiku

Tyrolska w słoiku

Pogoda sprzyja wycieczkom i sezonowi na działce. Wiosna to wzmożony okres pracy w ogródkach przy wysiewie nasionwarzywziół i kwiatów. To również prace porządkowe, usuwanie uschniętych gałęzi i sadzenie drzewek oraz krzewów owocowych. Tak więc aby całkowicie zaangażować się w porządki warto zabrać ze sobą na działkę gotowe jedzenie w słoikach, aby nie tracić czasu na zakupy ani dodatkowe czynności kuchenne. Klasyczna mielonka tyrolska, którą proponujemy jest dla wielu wspomnieniem dzieciństwa. Zabierana na pikniki, jako wkład do kanapek na wycieczki szkolne, obozy czy jako prowiant na dłuższe podróże. Rewelacyjnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium