Nalewka z KWIATÓW DZIKIEGO BZU z dodatkiem arcydzięgla
Czerwiec to idealny czas na syropy i nalewki z pięknie pachnącego kwiatu dzikiego bzu, kwiaty te należy zbierać delikatnie by nie obsypać cennego pyłku. Po zbiorze należy zostawić je na ok 30 min i pozwolić wszelkim żyjących w nich robaczkach się wymeldować. Kiedy to nastąpi można zabierać się do tworzenia syropów lub nalewek. Syrop wspaniale nadaję się na wsparcie organizmu przy przeziębieniach, ale również wspaniale smakuje jako dodatek do drinków lub szampana! A naleweczka ma oczywiście zadanie wspierania zdrowia oraz dawania wspaniałego przyjemnego przeżycia smakowego! Bardzo polecamy!
Składniki:
- 50 baldachów kwiatów dzikiego bzu
- 1l wody
- 1kg cukru (może być trzcinowy jednak wtedy kolor nalewki będzie brązowy)
- 1l spirytusu
- łyżka korzenia arcydzięgla
- 3 cytryny
Przygotowanie:
Kwiaty zebrane i oczyszczone z "lokatorów" odcinamy od najgrubszej łodyżki gdyż może ona powodować gorzki smak. Cukier rozpuszczamy w litrze ciepłej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Cytryny obieramy lub dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Kwiaty i cytryny układamy na przemian w słoju i zalewamy syropem cukrowym zakrywamy gazą i odstawiamy na tydzień w ciemne dość ciepłe miejsce. Mieszamy drewnianą lub inną ale wyparzoną łyżką co dwa dni. Po tygodniu przecedzamy syrop przez sito i dolewamy do niego spirytus i wsypujemy łyżeczkę arcydzięgla. Odstawimy nalewkę do leżakowania na ok 4 tyg. po tym czasie ponownie przecedzamy i zlewamy do buteleczki na nalewkę. Teraz znowu odstawiamy ją do leżakowania choć możemy już kosztować, to lepiej dać jej chociaż kilka miesięcy odpoczynku a zapewne dostrzeżecie różnice w smaku.
W naszej ofercie znajdziecie wszystkie niezbędne akcesoria takie jak słoje, worki, sączki czy lejki filtracyjne, mieszadła oraz cukier trzcinowy i korzeń arcydzięgla! Zapraszamy!