Mojito to dość prosty wakacyjny koktajl łatwy do wykonania w domu. Można go przyrządzą zarówno w wersji alkoholowej w różnych wariacjach smakowych - truskawkowe, arbuzowe, jeżynowe, borówkowe czy np. kokosowe albo zaserwować go w wersji bezalkoholowej. Ten „wiekowy” klasyczny drink jest rodem z Kuby i ma już ponad 400 lat, stąd tyle jego odmian powstałych na przestrzeni wieków. Z uwagi na orzeźwiający smak i prostotę przygotowania mojito jest ulubionym letnim napojem na całym świecie. Mięta i limonka nadają mu chłodny, orzeźwiający smak, a woda sodowa rozjaśnia kruszony lód. Nie trzeba mieć wielkich umiejętności barmańskich, aby przygotować mojito. Nie potrzebne są specjalne przedmioty – wystarczy długa łyżka do latte i odpowiednie szklanki. Jeśli chodzi o szklanki tu również nie ma specjalnych wymagań, jednak preferowane są pojemne szklanki typu „long” z grubymi ściankami. Oczywiście trzeba zadbać o biały rum, świeżą miętę, cukier trzcinowy, limonki oraz dużo kostek lodu, najlepiej pokruszonego. Jeśli nie mamy akurat tylu składników pod ręką idealnym rozwiązaniem będzie bezalkoholowy mix do przygotowywania mojito firmy Profimator, który możemy wymieszać z rumem lub innym preferowanym alkoholem: ginem, wódką i tequilą, dodając wodę lub napój cytrynowy i kostki lodu.
Składniki:
- 50 ml białego rumu
- ½ limonki, dodatkowo ćwiartka lub kilka plasterków do dekoracji
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- gałązka lub kilka listków świeżej mięty
- 25 ml wody gazowanej
- kruszony lód
Przygotowanie:
Limonkę wyszorować, pokroić na ćwiartki, posypać cukrem trzcinowym dodać kilka listków mięty i dokładnie rozetrzeć w miseczce tzw. muldderem albo łyżeczką. Przelać syrop do szklanki typu long drink. Możemy czynność ucierania wykonać od razu w szklance do drinka. Dodać plastry limonki, lód do połowy wysokości szklanki, włożyć gałązkę mięty, wlać rum i znów dosypać lodu. Na wierzch dodać wodę gazowaną i delikatnie zamieszać. Jeśli korzystamy z koncentratu mojito wystarczy, że sok wymieszamy z alkoholem oraz wodą i wlejemy do szklanek z lodem. Udekorować miętą i plastrami limony.