Na zakończenie zbiorów w ogródku, na sobotni wieczór i jako inspiracja na halloween mohito z jeżynami. Jeżyny są owocami, które zwiastują koniec lata, ale jak pokazuje obecna aura i jeszcze w pełni jesieni znajdziemy je w ogródku. I dobrze. W tym roku cieszyć się z owoców i ziół zebranych prosto z krzaczka jeszcze na koniec października. Oczywiście jednak podstawą mohito jest rum. Do niego rumu białego zwanego także srebrnym, który ma lekki i łagodny smak, jest bardzo słodki, służy raczej jako podstawa do koktajli. Jeśli nie mamy rumu, możemy użyć zaprawki do rumu, 20 ml zaprawki do rumu dodajemy do 750 ml dobrej jakości białego alkoholu i mamy gotowy rum.
Składniki:
- ½ szkl. jeżyn
- kilka gałązek mięty
- sok z ½ limonki
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
- ½ wody gazowanej lub toniku
- 1 kieliszek rumu, ok. 30 ml
- kilka listków mięty do dekoracji
- ½ limonki do dekoracji
- ½ szklanki pokruszonego lodu
Przygotowanie:
W szklance ucieramy jeżyny z 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego i miętą. Dodajemy sok z limonki. Wsypujemy pokruszony lód. Dodajemy rum i uzupełniamy wodą gazowaną do pełna. Dekorujemy plasterkami limony, miętą i jeżynami. Należy pić przez słomkę. Miłego wieczoru 😊