Łosoś piękna oceaniczna ryba, będzie malowniczo prezentowała się na naszych świątecznych stołach. Dobrze będzie się komponował z gotowanymi ziemniakami, ziemniaczanym purée, dowolnym ryżem, kaszami, makaronem pełnoziarnistym czy gotowanymi warzywami. Najzdrowszym wyborem będzie dziki łosoś, zwłaszcza z Pacyfiku, oraz łosoś z certyfikowanych hodowli ekologicznych. Te rodzaje ryb mają wyższą zawartość kwasów omega-3 i są mniej narażone na działanie substancji chemicznych, takich jak antybiotyki czy pestycydy. Pieczony czy grillowany łosoś dobrze komponuje się z cytryną, ziołami np. koprem, pietruszką. Można również podać go z ulubionym sosem, np. chrzanowym lub koperkowym, aby dodać mu jeszcze więcej smaku. My podajemy go w sosie koperkowym, pełnym aromatu oraz w kolorowej kołderce. Koniecznie spróbujcie go zrobić.
Składniki:
- 1,5 kg łososia fileta ze skórą
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- polewa maślana: 150 g masła , 1/2 szklanki miodu, 3 ząbki czosnku
- sos: 1 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany, 1/2 szklanki posiekanego świeżego koperku, 1/2 drobno posiekanej cebuli szalotki, 1 1/2 łyżki skórki cytrynowej, 1/2 łyżeczki soli
- świąteczna „kołderka”: 1 szklanka suszonej żurawiny, 1 szklanka soku pomarańczowego, 1 szklanka płatków migdałowych, uprażonych, 1/3 szklanki posiekanej pietruszki, po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu, 1 łyżka oliwy z oliwek
- wykończenie: 1 granat, 1/4 szklanki pietruszki, grubo posiekanej, 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu koperkowo kremowego. Mieszamy składniki w misce, aż będą gładkie. Przechowujemy w lodówce do momentu użycia. Następnie przygotowujemy okładzinę świąteczną. Podgrzewamy sok pomarańczowy w rondlu na dużym ogniu, aż będzie gorący. Wyłączamy gaz i dodajemy żurawinę, przykrywamy. Odstawiamy na 15 minut, a następnie odcedzamy w durszlaku Studzimy. Mieszamy żurawinę, prażone migdały, pietruszkę, sól i oliwę z oliwek w misce. Odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Łososia kładziemy na dużym arkusz folii (zalecamy podwójną warstwę dla bezpieczeństwa), a następnie przykrywamy papierem do pieczenia/pergaminowym. Kładziemy łososia na papierze, a następnie lekko składamy boki folii, aby je zwinąć, dzięki czemu sos z pieczenia nie będzie spływał na blachę. Umieszczamy składniki polewy maślanej w rondlu na średnim ogniu. Gdy zacznie się pienić, zmniejszamy ogień do średniego, pozwalamy się jej się pienić przez 2 minuty, a następnie polewamy nią łososia. Posypujemy łososia solą i pieprzem. Przykrywamy łososia mniejszym kawałkiem papieru, a następnie folią. Zakładamy boki foli i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy łososia z piekarnika. Usuwamy papier i folię z góry aby odsłonić powierzchnię łososia. Przełączamy piekarnik na grill na wysokim poziomie. Umieszczamy łososia na środkowej półce w piekarniku i grillujemy przez 7 do 10 minut, aż karmelizacja pojawi się głównie na brzegach, a trochę na górze. Łososia wyjmujemy delikatnie na talerz. Przykrywamy luźno folią, a następnie pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 15 minut, maksymalnie 1 godzinę lub dłużej. Po tym czasie na łososia nakładamy sos koperkowy i przykrywamy do kołderką. Dekorujemy i podajemy na stół.