Serek topiony (smażony) to chyba najprostszy ser do wykonania. Wystarczą w sumie dwa składniki i dobra patelnia, najlepiej teflonowa i chwila cierpliwości! Jest bardzo kremowy i delikatny, świetnie się rozprowadza na pieczywie. Naturalna jego wersja będzie zapewne idealna dla najmłodszych. Jednak gdy chcemy podkręcić mu trochę smak możemy wzbogacić go przyprawami z całego świata np: ostrą papryką, ziołami, suszonymi warzywami. A dla osób które same robią twaróg, będzie to całkowicie prawdziwy i zdrowy wyrób domowy. Polecamy spróbować i zapraszamy do przepisu!
Składniki:
500g tłustego twarogu
1 żółtko
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżka czubata ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem, dodajemy sodę oczyszczoną, sól himalajską i dokładnie mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na 30 min. Po tym czasie ser wrzucamy na patelnie, dodajemy żółtko i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając. Na początku masa będzie bardzo gęsta, później może być wodnista i w następnym etapie znowu będzie gęstsza. Smażymy tak długo, aż masa będzie całkiem gładka bez grudek twarogu. My rozdzieliliśmy masę na trzy miseczki, w jednej mieszając z papryką ostra w drugiej z ziołami prowansalskimi a ostatni zostawiliśmy o smaku naturalnym. Miseczki zawijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki. Serek jest gotowy do spożycia.Przed smarowaniem lepiej wyjąć go na kilka minut z lodówki ponieważ będzie się lepiej rozprowadzał na pieczywie. Smacznego!
UWAGA:
Pojemniczki ze zdjęcia nie są wcześniej wspomnianymi miseczkami! Najlepiej przygotować trochę większe naczynia, żeby swobodnie wymieszać ser z przyprawami.