Pina colada pochodzi z San Juan w Portoryko, gdzie została stworzona przez barmana Ramóna „Monchito” Marrero w hotelu Caribe Hilton w 1954 roku. Wymieszał on rum, śmietankę kokosową oraz sok ananasowy. W ten sposób powstał wakacyjny alkoholowy drink. Przez następne 35 lat osobiście podawał koktajl, pracując jako barman w hotelu. W 1978 roku Pina Colada została uznana za oficjalny napój Portoryko. Aby uczynić sprawę jeszcze bardziej oficjalną, Caribe Hilton otrzymała proklamację podpisaną przez gubernatora Portoryko Silę Maríę Calderón w 2004 roku z okazji 50. rocznicy powstania tego napoju. W wolnym tłumaczeniu nazwa tego drinka oznacza przecedzony ananas. Istnieje wiele wersji Pina Colady. Jedną z nich jest tak zwana Iguana Colada, nazywana tak od zielonego koloru, który zawdzięcza zawartości japońskiego likieru melonowego Midori. Inną jest truskawkowy Miami Vice, czyli w połowie Pina Colada, w połowie daiquiri na bazie białego rumu, syropu cukrowego oraz soku z limetki. Ciemniejszą wersją drinka jest Jackolada, w której oprócz rumu dodaje się Jacka Danielsa. Próbujcie bawić się i mieszać smaki według uznania.
Składniki na 2 porcje:
- 120 ml białego rumu
- 60 ml kremu kokosowego
- 60 ml śmietanki 30% (można pominąć)
- 350 ml soku ananasowego
- 1 szklanka kruszonego lodu
- do dekoracji: plastry ananasa, wiśnie kandyzowane, wiórki kokosowe
- ewentualnie gotowy koncentrat pina colada
Przygotowanie:
Do blendera dodajemy rum, śmietankę kokosową, śmietankę i sok ananasowy. Dodajemy pokruszony lód i mieszamy, aż masa będzie gładka przez około 15 sekund. Podawać w szklankach typu hurricane o pojemności ok. 400 ml, których brzeg wcześniej maczamy w wodzie i wiórkach kokosowych. Dekorujemy plastrem świeżego ananasa i ewentualnie kandyzowaną wiśnią.