Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 9:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Dla miłośników kokosa i ananasa

0
Dla miłośników kokosa i ananasa

Pina colada pochodzi z San Juan w Portoryko, gdzie została stworzona przez barmana Ramóna „Monchito” Marrero w hotelu Caribe Hilton w 1954 roku. Wymieszał on rum, śmietankę kokosową oraz sok ananasowy. W ten sposób powstał wakacyjny alkoholowy drink. Przez następne 35 lat osobiście podawał koktajl, pracując jako barman w hotelu. W 1978 roku Pina Colada została uznana za oficjalny napój Portoryko. Aby uczynić sprawę jeszcze bardziej oficjalną, Caribe Hilton otrzymała proklamację podpisaną przez gubernatora Portoryko Silę Maríę Calderón w 2004 roku z okazji 50. rocznicy powstania tego napoju. W wolnym tłumaczeniu nazwa tego drinka oznacza przecedzony ananas. Istnieje wiele wersji Pina Colady. Jedną z nich jest tak zwana Iguana Colada, nazywana tak od zielonego koloru, który zawdzięcza zawartości japońskiego likieru melonowego Midori. Inną jest truskawkowy Miami Vice, czyli w połowie Pina Colada, w połowie daiquiri na bazie białego rumu, syropu cukrowego oraz soku z limetki. Ciemniejszą wersją drinka jest Jackolada, w której oprócz rumu dodaje się Jacka Danielsa. Próbujcie bawić się i mieszać smaki według uznania.

Składniki na 2 porcje:

Przygotowanie:

Do blendera dodajemy rum, śmietankę kokosową, śmietankę i sok ananasowy. Dodajemy pokruszony lód i mieszamy, aż masa będzie gładka przez około 15 sekund. Podawać w szklankach typu hurricane o pojemności ok. 400 ml, których brzeg wcześniej maczamy w wodzie i wiórkach kokosowych.  Dekorujemy plastrem świeżego ananasa i ewentualnie kandyzowaną wiśnią.

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Swojskie przepisy
Curry z fasolką mung

Curry z fasolką mung

 Ta zielona fasolka pochodzi z Indii, jest uprawiana w Azji Południowej, w Malezji oraz w Chinach. Kiedyś ten gatunek zaliczany był do rodziny fasolowatych dziś dumnie reprezentuje rodzinę bobowatych, tą samą do której należy nasz ulubiony bób, groszek, soczewica, cieciorka czy lukrecja. Dzięki wysokiej zawartości białka i żelaza jest doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetarian i wegan, a także mieszkańców słabiej rozwiniętych krajów. Przypisuje się jej właściwości oczyszczające, antyoksydacyjne i prebiotyczne. Z tej małej zielonej fasolki zrobimy: warzywne pasztety, kotlety, pulpetów, kanapkowe pasty oraz curry lub fasolkę po bretońsku. Kiełki fasoli mung idealnie prezentują się na pieczywie. A czym doprawiać fasolkę mung? Szczególnie polecane są: liść laurowylubczykmajeranektymianek , cząberimbirkolendrapapryka słodka i ostra oraz natki pietruszki i kolendry. Dodatkowo jej smak wzbogacają cebulaczosneksuszone pomidory oraz musztarda. Wykorzystując niektóre z powyższych przypraw polecamy Wam curry z fasoli mung, pożywne, energetyczne i pełne aromatów.

Lawenda nie tylko na mole

Lawenda nie tylko na mole

Lawenda kojarzy się głównie z woreczkami zapachowymi do szafy, wodą kolońską lawendową oraz zawieszkami na mole. Często dodawana jest do perfum, mydeł czy balsamów. Lawenda jednak ma szersze zastosowanie, chociażby kulinarne, jej smak i aromat może wzbogacić wiele dań. W Polsce kwitnie od końca czerwca do sierpnia. Lawenda potrawą nadaje lekko kwiatowo-cytrusową nutę. Suszone kwiaty lawendy mogą być używane jako przyprawa do ciast, muffinów, lodów, a nawet mięsa, szczególnie jagnięciny. W połączeniu z oliwą z oliwek idealnie pasuje do kurczakaziemniaków czy ryb oraz jako dodatek do sosów i sałatek. Okazuje się, że lawenda wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich. Dlatego można ją używać jako zamiennik lub w towarzystwie ziół: rozmarynutymiankucząbruoreganomajeranku czy estragonu. Świetny duet tworzy również z miętą. Z suszonych kwiatów możemy przygotować niezwykle aromatyczny cukier, który możemy wykorzystać do pieczenia ciast, czy słodzenia herbaty. Syrop z lawendy, podobnie jak herbata, ma właściwości uspokajające i może być stosowany jako naturalny środek na bezsenność. Wykazuje również działanie przeciwkaszlowe. Działa kojąco na gardło, dzięki czemu znajduje zastosowanie w domowych sposobach na ból gardła. Syrop z lawendy może być również stosowany jako dodatek do potraw i napojów, wzbogacając ich smak i działając korzystnie na zdrowie. Nasza propozycja to lawendowa lemoniada, doskonałe połączenie soku z cytryny i kwiatowej elegancji. Aromatyczna, uspokajająca, orzeźwiająca.

Chałka z małym co nieco

Chałka z małym co nieco 
Do wypiekania chałek potrzebne są drożdże, bez nich ani rusz. Drożdże to grzyby, które do celów kulinarnych zostały uzyskane ze skórki winogron. Najwygodniejszą formą drożdży, niewymagająca wcześniejszego nawodnienia, są drożdże instant. To bardziej skoncentrowana forma drożdży suchych, przez co szybciej rozpuszczają się i aktywują bezpośrednio w mieszaninie przygotowanej do wypieku. To drożdże szybko działające, gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania i nie wymagają przygotowywania rozczynu. Nie każde drożdże suszone to drożdże instant. Drożdże suszone należy rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody lub mleka i poczekać aż zaczną „pracować”. Dopiero wtedy można je dodać do reszty składników, w innym razie ciasto nie „ruszy”. W naszej ofercie oprócz drożdży piekarskich znajdziecie drożdże do wyroby napojów alkoholowychwódkipiwa czy wina. My tym razem wykorzystaliśmy drożdże piekarskie. Do wypieku chałki z kruszonką. Chałka na świeżo to poezja smaków. To świetny pomysł na szybkie śniadanie, deser lub przekąskę. Najlepsza oczywiście jeszcze cieplutka z masłem, dżemem lub miodem. Idealna również z twarożkiem i owocami. Zaskakująca z kaszanką, karmelizowaną cebulą, ketchupem i piklami. My stawiamy na miód i tu również lekki tuning, lekko obeschnięta chałkę możemy podać jako tosty miodowo-maślane. Kromki chałki podsmażamy na maśle z miodem, z zewnątrz są chrupiące od środka mięciutkie. Taka chałka najlepiej smakuje z lodami, sosem karmelowym lub syropem klonowym. W dodatku to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.

Indyk peklowany

Indyk peklowany

Jak zwykle zachęcamy Was do przygotowywania wędlin w domowych  warunkach. Wędliny, które robimy w takich warunkach gwarantują nam wysoką jakość i pełne zadowolenie rodziny, zwłaszcza młodszych członków oraz osobach na dietach. W tej obróbce przygotujemy mięsa w całymkawałku oraz mieloneszynki i pasztetymielonkigolonki oraz kiełbasy. Oprócz szynkowarów o rożnych pojemnościach, obecnie zrobionych ze stali oraz szkła przydadzą się również: wysoki garnek (do dostania u nas w zestawach), termometrfoliowe woreczkisole peklowe bez dodatków i z ziołamiprzyprawy dedykowane wyrobom z szynkowaru a nawet woreczki do zgrzewarek, w których możemy marynować szynki w solance. Szczególnie polecamy woreczki do szynkowarów, które ułatwiają przygotowanie pasztetów, galaret, lub wegetariańskich wsadów oraz wyjęcie zawartości po przyrządzeniu z szynkowaru a wnętrze pozostanie w czystości. Dla osób zaczynających przygodę z szynkowarem lub już zaawansowanych polecamy książkę SZYNKOWAR - mistrz kulinarnych możliwości.

Doskonała na lato

Doskonała na lato

Wśród najbardziej popularnych drinków wakacyjnych znajdują się: Mojito, Sex on the Beach, klasyczny Gin&Tonic oraz Pina Colada. W naszej ofercie znajdziecie przepyszne koncentraty firmy PROFIMATOR w najbardziej popularnych smakach lata i nie tylko oraz szeroki wybór ziół i suszy do nalewek. Dostępne są skórki pomarańczy słodkiej oraz gorzkiej, suszony ananas, suszone daktyle i figi, płatki róży i kwiat lawendy czy gwiazdki anyżu, owoce jałowca, owoce dzikiej róży a nawet korzeń lukrecji. Wśród gotowych suszy na nalewki znajdziecie znajdziecie nalewkę anyżową, pieczone jabłko, rokitnikową czy tarninową bądź żurawinową oraz w sam raz na lato: koktajl brazyliana, egzotyczną, kwiat bzu, rumową czy tą najbardziej ulubioną Pinacoladę. W jej składzie znajdują się: cukier, cukier kandyzowany, ananas suszony, chipsy kokosowe, skórka cytryny, pomarańcza plaster oraz aromat. Przygotowanie nalewki nie nastręcza kłopotów, wystarczy mieć dobrą jakościowo wódkę, duży słój, ciemne miejsce do odstawienia na stawu oraz odrobinę cierpliwości

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
BLACK LABEL TURBO  18% 90g drożdże gorzelnicze
BLACK LABEL TURBO 18% 90g drożdże gorzelnicze

11,00 zł

Cena regularna: 11,60 zł

Najniższa cena: 11,60 zł

8,94 zł

Cena regularna: 9,43 zł

Najniższa cena: 9,43 zł
szt.
zakrętka do butelki na wódkę CZARNE 1szt fi31
zakrętka do butelki na wódkę CZARNE 1szt fi31

0,50 zł

0,41 zł

szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Butelka MONOPOLOWA do wódki 0,5L bez zakrętki - w sklepie stacjonarnym
Butelka MONOPOLOWA do wódki 0,5L bez zakrętki - w sklepie stacjonarnym

1,30 zł

Cena regularna: 1,80 zł

Najniższa cena: 1,30 zł

1,06 zł

Cena regularna: 1,46 zł

Najniższa cena: 1,06 zł
szt.
HAKI wędzarnicze duże S-3/15cm 1szt
HAKI wędzarnicze duże S-3/15cm 1szt

1,50 zł

1,22 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium