Chociaż owsianka kojarzy się z popularnym, współczesnym daniem śniadaniowym, jest serwowana od tysięcy lat. Owies uprawiano w starożytnych Chinach już w 7000 r. p.n.e., ale starożytni Grecy jako pierwsi jedli owsiankę jako rodzaj płatków owsianych, które znamy dzisiaj. Ludzie na całym świecie jedzą owsiankę na kilka różnych sposobów. W Niemczech i Szwajcarii ludzie jedzą owies jako rodzaj płatków zbożowych. Surowy owies moczy się w mieszance mleka i cynamonu przez noc. Rano dodaje się orzechy i owoce. W Stanach Zjednoczonych, stan Vermont może pochwalić się najwyższym spożyciem owsianki na osobę. Popularna odmiana owsianki w Vermont zaczyna się od ciętych płatków owsianych, które moczy się przez noc w mieszance wody, soli i syropu klonowego. Następnego ranka dodaje się gałkę muszkatołową, cynamon i imbir, a owsiankę gotuje się. Gdy owsianka jest gotowa, podaje się ją ze śmietaną, mlekiem lub masłem. Vermont nie jest jedynym stanem, który uwielbia owsiankę. Okazuje się, że ponad 80 procent amerykańskich gospodarstw domowych ma owsiankę w spiżarni. Polska owsianka, kojarzy się z zagotowanymi płatkami w mleku. To częste wspomnienie zupy mlecznej z przedszkoli i szkół. Przez lata jednak ewoluowała w dobrym kierunku. I tak dodatki do owsianki mogą obejmować świeże owoce, warzywa, czekoladę, orzechy, przyprawy lub mieszankę kilku składników. Zwykłe płatki owsiane dobrze komponują się ze słodkimi i pikantnymi dodatkami. Możemy ją wymieszać z przyprawami, takimi jak cynamon, kardamon, kurkuma, gałka muszkatołowa. Aby dodać słodyczy owsiance, w przypadku gdy nie chcemy używać cukru, możemy zagotować wodę z posiekanymi daktylami, morelami lub pokrojonym w kostkę jabłkiem, aby była słodka, zanim dodamy płatków. Nasza owsianka jest z warzywem czyli marchewką oraz m. in. orzechami, rodzynkami, nasionami chia, siemieniem lnianym, mlekiem roślinnym i przesłodką skorupką z białej czekolady i oleju kokosowego.
Składniki:
- 30 g płatków owsianych
- 1/3 szklanki mleka migdałowego (podgrzanego)
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka startej marchewki
- 7 g rodzynek
- 8 g dowolnych orzechów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki serka śmietankowego
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- Na polewę 1 łyżeczka oleju kokosowego i 10 g białej czekolady
Przygotowanie:
W misce łączymy płatki z mlekiem migdałowym, nasionami chia i siemienia lnianego, marchewką, rodzynkami i posiekanymi orzechami. W słoiczku lub salaterce warstwami układamy: masę owsianą i masę z serka (serek wymieszany z masłem orzechowym). Na koniec czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowych z białą czekoladą w łaźni wodnej lub w mikrofalówce. Polewamy polewą z czekolady i oleju kokosowego. Odstawiamy na ok. 12 godzin do lodówki, lub przynajmniej na 1 godzinę.