
Ta zielona fasolka pochodzi z Indii, jest uprawiana w Azji Południowej, w Malezji oraz w Chinach. Kiedyś ten gatunek zaliczany był do rodziny fasolowatych dziś dumnie reprezentuje rodzinę bobowatych, tą samą do której należy nasz ulubiony bób, groszek, soczewica, cieciorka czy lukrecja. Dzięki wysokiej zawartości białka i żelaza jest doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetarian i wegan, a także mieszkańców słabiej rozwiniętych krajów. Przypisuje się jej właściwości oczyszczające, antyoksydacyjne i prebiotyczne. Z tej małej zielonej fasolki zrobimy: warzywne pasztety, kotlety, pulpetów, kanapkowe pasty oraz curry lub fasolkę po bretońsku. Kiełki fasoli mung idealnie prezentują się na pieczywie. A czym doprawiać fasolkę mung? Szczególnie polecane są: liść laurowy, lubczyk, majeranek, tymianek , cząber, imbir, kolendra, papryka słodka i ostra oraz natki pietruszki i kolendry. Dodatkowo jej smak wzbogacają cebula, czosnek, suszone pomidory oraz musztarda. Wykorzystując niektóre z powyższych przypraw polecamy Wam curry z fasoli mung, pożywne, energetyczne i pełne aromatów.
Składniki:
- 200 g fasoli mung
- 2 średnie cebule
- 1 większa marchew
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 2 łyżki curry
- ½ łyżeczki papryki chili
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- natka kolendry lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Fasolę przepłukujemy, zalewamy wodą i odstawiamy na jakieś 4-5 godzin. Cebulę kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Fasolę kilkakrotnie opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy czystą wodą, dodajemy cebulę, marchew oraz przyprawy: suszone pomidory, curry, paprykę chili, czosnek granulowany, sól. Wstawiamy i gotujemy na małym ogniu (od zagotowania) ok. 40 min. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Nakładamy do misek, posypujemy posiekaną świeżą natką kolendry lub natką pietruszki.