
Wraz z nastaniem wiosny oraz zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi, nadchodzi dla nas czas wzmożonej pracy w kuchni. Zaczynamy przygotowywać solanki do mięs, wędzonki, kiełbasy, nastawiamy do ukiszenia żur lub barszcz biały, przeglądamy stan piwniczek i ich zasobność w mocniejsze alkohole, wina i nalewki. Tuż przed wielkim tygodniem zaopatrujemy się w niezbędne do wypieków drożdże, różnego rodzaju bakalie (najczęściej rodzynki, skórki cytrusowe, morele, migdały i orzechy), przecież święta bez baby lub sernika albo kajmakowego mazurka tracą na autentyczności. Kropką nad „i” na naszych stołach oprócz jaj, pieczystych, rolad boczkowych czy ciast są sałatki. U niektórych lekkie wiosenne u innych treściwsze, zależy co kto lubi. My w tym roku stawiamy na sałatkę makaronową, z dobrze doprawionym kurczakiem (u nas w przyprawie kebab gyros, ale może mieć bardziej ostry charakter- po diabelsku, lub bardziej warzywny: po węgiersku lub po prostu po staropolsku), kremowym serem camembert i żurawiną oraz ziarenkami słonecznika. Zamiast żurawiny polecamy użycie moreli, a zamiast słonecznika orzechów pistacjowych. Kombinacji tej sałatki może być wiele w zależności od waszych preferencji smakowych, a większość przypraw i składników znajdziecie w naszym sklepie.
Składniki:
- 350 g fileta z kurczaka
- 100 g mixu sałat
- 120 g sera camembert
- 150 g makaronu (przed ugotowaniem)
- 2 garści suszonej żurawiny
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka przyprawy kebab gyros
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Pierś z kurczaka myjemy i pokroimy w kostkę. Posypujemy słodką papryką, przyprawą kebab gyros, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Ser camembert pokroić na trójkąty lub w plastry, możemy go podsmażyć na suchej patelni. Żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, aby zmiękła. Następnie odcedzamy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy wszystkie składniki: mix sałat, makaron, kurczaka, ser, żurawinę, słonecznik. Zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy.