W tym roku, ze względu na przyśpieszony okres wegetacyjny, mamy początek końca sezonu na truskawki. Oczywiście przed nami jeszcze, późny wakacyjny rzut, ponieważ sezon truskawkowy w naszych warunkach rozpoczyna się w maju i trwa nawet do listopada, kiedy to zbiera się odmiany powtarzające, tzw. całoroczne. Odmiany truskawek wielokrotnie owocujące, dzięki czemu pozwalają na zbiór truskawek przez bardzo długi okres, umożliwiają uzyskiwanie i sprzedaż owoców poza tradycyjnym okresem plonowania truskawek. Do odmian całorocznych zaliczymy: San Andreas, jedna z najlepszych truskawek całorocznych, która obfituje w kształtne, jędrne, smaczne i duże owoce. Kolejna odmiana to truskawka Albion, popularna odmiana powtarzająca deserowa czy Selva oraz Linosa charakteryzujące się wysoką odpornością, dużymi i jędrnymi owocami, szczególnie popularne i polecane w uprawie amatorskiej. Dżem truskawkowy to niemalże dobro narodowe, chyba tylko niewielki procent ludności nie lubi smaku dżemu truskawkowego. Dżem to mieszanina cukrów, wody i pulpy owocowej o odpowiednio zżelowanej konsystencji. Prawdziwy dżem wyróżnia się tym, że w jego składzie znajdziemy zarówno zagotowany owocowy mus przypominający marmoladę, jak również całe owoce, bądź ich lekko rozdrobnione fragmenty. Dziś idealnym rozwiązaniem w naszych kuchniach, jest użycie Frukta-Żelu, który jest naturalną pektyną bez konserwantów. Przyrządzone z nim przetwory, bezproblemowo rozsmarowują się na naleśnikach, ciastach czy kanapkach. Jest prosty w użyciu wystarczy wymieszać z owocami i zagotować, a czas jaki poświęcimy na przygotowanie dżemu z 1 kg owoców zajmie nam około 30 minut. Dodatkową zaletą tego produktu jest możliwość użycia różnego rodzajów cukru białego, brązowego, trzcinowego lub fruktozy. Możemy z Frukta-Żelu przygotować desery, tzw. wegańskie galaretki, mieszając dowolny owocowy sok i wstawiając do lodówki, aby deser stężał.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 350 - 500 g cukru
- ½ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z ½ cytryny
- opakowanie Frukta Żelu
Przygotowanie:
Selekcjonujemy truskawki, pozostawiamy tylko te zdrowe, bez wgnieceń i przebarwień. Myjemy, usuwamy szypułki. Słoiki dokładnie i zakrętki dokładnie wyparzamy, suszymy. Duże truskawki kroimy na połówki albo na ćwiartki. Frukta-Żel mieszamy z owocami, całość zagotowujemy intensywnie mieszając. Dodajemy 350-500 g cukru gotując do rozpuszczenia. Gorącą masę owocową przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy, odstawiamy na 5 minut do góry dnem.