Choć winogrona kojarzą się jednoznacznie z winem, wykorzystanie winogron jest szerokie. Możemy z nich robić dżemy, marmolady, pikantne chutneye, domowe galaretki, kompoty, kisiel oraz marynaty. Dodatkowo fajną opcją jest przerobienie winogron w sokowniku na sok. Zasada działania sokownika parowego opiera się na wykorzystaniu pary wodnej do stopniowego podgrzewania warzyw i owoców. Głównym elementem urządzenia jest pojemnik na wodę, który po umieszczeniu na kuchence zaczyna wytwarzać parę. Para podgrzewa umieszczony nad nią sito, w którym znajdują się owoce lub warzywa. Zastosowanie sokownika są jak widać dość szerokie. Domowy sok z winogron można połączyć z innymi owocami. Szczególnie pasują do nich jabłka, aronia, czarne porzeczki i jeżyny. Aby sok z winogron był jeszcze smaczniejszy, można ugotować go z korą cynamonu lub kawałkami korzenia imbiru, nadając mu zimowy charakter. Dla amatorów drinków sok z białych winogron możemy wykorzystać w konfiguracji z: sokiem ananasowym i rumem lub z cytryną, wódką i świeżymi liśćmi mięty. Koncentrat soku z czerwonych winogron natomiast z sokiem z cytryny, ginem i białkiem jaja.
Składniki:
- 1 kg obranych winogron
- 200 g cukru
Przygotowanie:
Winogrona myjemy i obrać je z łodyg, mieszamy z cukrem, a następnie przekładamy do sokownika do części będącej sitem. Na sam dół sokownika wlewamy ok. 1 litra wody. Całość po uruchomieniu sokownika powinna parować minimum 30 minut. Warto kontrolować stan wody, aby nie wygotowała. Możemy również dopiero po odparowaniu, gotowy sok posłodzić. Przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek. Słoje pasteryzujemy tradycyjnie w wodzie ok. pół godziny