Ryby z grilla smakują wyjątkowo dobrze, ponadto są niskokaloryczne i są bogatym źródłem witamin i białka. Do grillowania polecane są: pstrągi, leszcze, karpie, sieje, liny, makrele i sardynki. Do grillowania nadają się również filety z łososia, szczupaka, dorsza, sandacza czy suma. Mniejsze ryby można grillować na szpilkach do szaszłyków do większych idealne są specjalne koszyczki. Bardzo soczyste są ryby grillowane w foli aluminiowej, pod warunkiem, że szczelnie zamkniemy w niej rybę. Jeśli ryby pieczemy bezpośrednio na ruszcie musimy pamiętać o dokładnym posmarowaniu rusztu i grilla olejem. My proponujemy grillowanego pstrąga, rybkę smaczną i wyjątkowo soczystą. W kulinarnych przepisach znajdziemy różne przepisy na tę rybkę. Najlepszy przepis, który mamy poniżej to pstrąg z masłem ziołowym i cytryną. Równie dobrze smakuje pstrąg z ziołami i pomidorami czy pstrąg w boczku z estragonem lub z masłem chili i warzywami.
Składniki:
- 2 pstrągi wypatroszone
- pęczek pietruszki
- pęczek koperku
- cytryna
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie wewnątrz oraz zewnątrz skrapiamy cytryną, nacieramy solą i oprószamy pieprzem. Zawijamy folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Masło rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę i koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Przekładamy na folię, formujemy w wałek, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki. Ryby faszerujemy plastrami zamrożonego masła oraz gałązką pietruszki i koperku. Rybę wkładamy do uchwytu do ryb albo brzegi spinamy wykałaczkami namoczonymi w wodzie. Wierzch pstrąga spryskujemy oliwą. Rozgrzewamy grill do temp. 200°C, a ruszt posmaruj olejem. Grillujemy pstrąga przez 18-20 minut, pamiętając, aby w połowie czasu przewróć rybę, jeśli nie mamy uchwytu do ryb, wtedy przewracamy rybę za pomocą szerokiej łopatki, wcześniej smarując jej wierzch oliwą. Pstrąga z grilla z czosnkiem i zieleniną podajemy z kawałkami cytryny i grillowanymi ziemniakami.