
Dzisiejsza propozycja to zupa krem z pieczonego czosnku i sera z nutą tymianku. Bardzo apetyczna i pachnąca. Idealna dla miłośników czosnku, na wzmocnienie i przeciwko wampirom😉Czosnek spożywa się zarówno na surowo, jak i po obróbce. Przydatny jest między innymi w walce z infekcjami, gdyż wzmacnia odporność, a także skutecznie zwalcza wirusy, bakterie i grzyby jako naturalny antybiotyk. Można go stosować także jako środek obniżający ciśnienie i cholesterol. Kulinarnie może być dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych, szczególnie do pieczonych. Czosnek to wszechstronne zioło, które dobrze komponuje się z większością przypraw i innych przypraw. Należą do nich bazylia, kolendra, pietruszka, chili, imbir, włoskie zioła, koperek i kurkuma. I oczywiście sól oraz pieprz, a także cytryna i limonka. Z mało oczywistych kulinarnych zastosowań czosnku polecamy orzechy i nasiona prażone z odrobiną czosnku w proszku i odrobiną tymianku lub majeranku. A z czym najlepiej jeść czosnek, aby zniwelować trochę jego zapach? Badania wykazały, że zapach czosnku najlepiej usuną surowe jabłka, sałata oraz świeża mięta.
Składniki:
- 3 duże główki czosnku
- 2 ziemniaki
- 700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła
- szczypta suszonego tymianku
- 100 g sera żółtego
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietanki 30%
- oliwa, sól, pieprz
- grzanki i natka pietruszki lub inne świeże zioła
Przygotowanie:
Zaczynamy od włączania piekarnika do 1800C. Następnie przygotowujemy czosnek do pieczenia. Odcinamy górę każdej z główek czosnku, tak aby pokazały się ząbki. Każdą układamy na osobnym kawałku folii aluminiowej, kropimy odrobiną oliwy i dodajemy szczyptę soli. Szczelnie zawijamy każdą główkę w folię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu odwijamy czosnek z folii, pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu wyciskamy upieczone ząbki do miseczki. W garnku rozgrzewamy masło. Cebulę pokroimy w piórka i wrzucamy do garnka wraz z odrobiną tymianku. Przesmażamy do zarumienienia. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do cebuli dodajemy pieczony czosnek, ziemniaki i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy około 10 minut aż ziemniaki zmiękną. Wszystko blendujemy na gładką zupę. Blendujemy zupę, aby była gładka. Ścieramy ser żółty na tarce i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Ser dodajemy do zblendowanej zupy i podgrzewamy niewielkim ogniu podgrzej do rozpuszczenia sera. Dodajemy śmietankę i jeszcze przez 1-2 minuty gotujemy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z grzankami i odrobiną natki pietruszki lub kolendry.