Golonka to regionalne danie polskie, zaczerpnięte z kuchni niemieckiej. Popularna jest również u naszych południowych sąsiadów w Czechach, gdzie golonkę podaje się z chlebem, chrzanem, musztardą, ogórkiem lub knedlami ziemniaczanym. U nas spotkamy amatorów golonki wieprzowej gotowanej, peklowanej, pieczonej czy grillowanej. Czy jednak golonka jest zdrowa? Dietetycy uważają ją za kontrowersyjny smakołyk, którego nie powinniśmy jeść częściej niż jeden, dwa razy w miesiącu. Jako najlepszy sposób „odchudzenia” produktu, proponują przygotowanie go na grillu elektrycznym, co pozwala na odcieknięcie części tłuszczu. Golonka duszona pod przykryciem wypuści część tłuszczu do sosu i będzie mniej kaloryczna pod warunkiem, że zjemy samo mięso bez sosu. Jednak prawdziwi koneserzy uważają, że najlepiej smakuje pieczona peklowana golonka w towarzystwie schłodzonego piwa. Golonka świetnie komponuje się z kapustą, buraczkami, papryką konserwową, chrzanem, musztardą, ćwikłą. Znaleźliśmy również przepis gdzie zaproponowano jako dodatek nasączone żubrówką owoce dzikiej róży, borówki, suszone śliwki czy kaparami. Do marynaty dobrze jest dodać czosnek granulowany, pieprz czarny, kmin rzymski, ziele angielskie, paprykę słodką wędzoną, paprykę ostrą chili, majeranek. Podczas przygotowania golonek skorzystaliśmy z worków foliowych do pakowania próżniowego, które po zgrzaniu stanowiły idealny pojemnik do marynowania.
Składniki:
- 3 szt. golonki przedniej wieprzowej
- 2 l wody
- 120 g peklosoli
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu w ziarnkach
- 1 łyżka tymianku
- worek moletowane do peklowania golonek
- butelka ciemnego piwa np. miodowego
Przygotowanie:
W przegotowanej, ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól peklową, dodajemy wszystkie przyprawy i ząbki czosnku. Tak przygotowaną zaprawę przelewamy do worka moletowane i wkładamy w nią umyte i oczyszczone golonki (powinny być całe zanurzone). Za pomocą urządzenia do próżniowego zamykania worków, na funkcji zgrzewanie zaklejamy worek z golonkami. Odstawiamy do lodówki na minimum trzy doby, codziennie obracając je. Po 3 dniach wyjmujemy golonki z zaprawy, nacinamy skórkę w kratkę, układamy na natłuszczonej blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do 1900 C piekarnika i pieczemy około 2,5 godziny, podlewając piwem w miarę potrzeby.