Pokażemy dzisiaj jak udało nam się przygotować aromatyczny, soczysty i miękki udziec jagnięcy. Dodaliśmy kilka prostych i aromatycznych przypraw a efekt końcowy był powalający. Musimy pamiętać o początkowym pieczeniu w wyższej temperaturze, żeby osiągnąć jak najlepszy efekt, to właśnie dzięki tej opcji uzyskujemy tak soczyste mięso. Przepis choć wydaję się długi to nie jest trudny i pracochłonny. Próbujcie nawet jeśli stawiacie w kuchni swoje pierwsze kroki, a na pewno miło zaskoczycie swoich gości takim daniem.
Zabierajcie się do pracy!
Składniki:
* udziec jagnięcy ok 3kg
* główka czosnku
* rozmaryn świeży
* duża lampka czerwonego wina wytrawnego
* 1,5/2 kg małych ziemniaków
Przygotowanie:
Udziec jagnięcy myjemy oczyszczamy z błony (jeśli jeszcze ją posiada) następnie nacinamy w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia płatki suszonego czosnku, świeży czosnek pokrojony w plasterki i gałązki rozmarynu. Nacieramy mocno całość solą himalajską, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i tymiankiem suszonym.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zakrywamy pokrywę, chowamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem do naczynia wlewamy wino i wkładamy do nagrzanego piekarnika 200C na 1,5 godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 180C i pieczemy jeszcze 60 minut.
W czasie gdy mięso jest już w piecu, przygotowujemy ziemniaki. Dokładnie je myjemy i zostawiamy w skorupkach. Dokładamy ziemniaki do naczynia na ostatnie 30 minut pieczenia.Dla podkręcenia smaku możemy na gorącą pieczeń i ziemniaki położyć kilka plastrów sera gorgonzola.
Smacznego!