
Halloweenowy mus
Przed nami Halloween. Pierwotnie było obchodzone jako upamiętnienie zmarłych i uważa się, że powstało w Irlandii. Święto nazywano „All Hallow's Eve”, które później przekształciło się w Halloween. Obecnie obchodzone jest w USA, gdzie dzieci rozdają psikusy na ulicach w różnych zabawnych kostiumach, rodziny i przyjaciele zbierają się, grają w gry i jedzą tradycyjne potrawy halloweenowe. Potrawy te to najczęściej słodkie desery lub słone przekąski, np. trufle mumie z białą czekoladą, jabłka w czarnym karmelu, babeczki malinowe mózgi, ciasto dyniowo-czekoladowe, deska serów i wędlin ułożona w kształty mumii, kościotrupów czy pająków. My polecamy mniej upiorny deser składający się z czekoladowego musu z ziemi z ciasteczek czekoladowych i biszkoptowego nagrobka z malinowym napisem. Całość jest naprawdę niezwykle łatwa i szybka w wykonaniu a zarazem niebywale atrakcyjna.
Składniki:
- 300 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 ½ tabliczki czekolady deserowej
- 1 łyżki masła
- ciasteczka kakaowe
- do dekoracji: żelki, biszkopty, malinowy lukier i inne cukrowe dekoracje
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła. Przestudzamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na niezbyt sztywną masę. Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy do dokładnego wymieszania składników. Do pucharków na pokruszone ciasteczka kakaowe, wkładamy mus czekoladowy i powtarzamy tę czynność, na koniec dodajemy na wierzch pokruszone ciasteczka kakaowe i układamy żelki. Z tyłu umieszczamy biszkopt z napisem wykonanym lukrem. Schładzamy przez około godzinę w lodówce.