Drożdżówka to słodki wyrób piekarniczy z nadzieniem, często pokrytego lukrem, polewą lub kruszonką. W drożdżówkach nadzieniem może być: mak, biały ser, budyń, bakalie, jagody lub inne owoce sezonowe. Bułki z ciasta drożdżowego są charakterystycznym wypiekiem na terenie wschodniego Mazowsza. Tradycji tego wypieku można się doszukiwać w zwyczajach ludowych w połowie XX wieku, wtedy gościły często na odpustowych kramach. W Wielkopolsce drożdżówka nazywana jest „szneką”, na Podlasiu używa się nazwy „bułka słodka”, a na Śląsku drożdżówki nazywane są "kołoczyki". W okresie PRL-u były częstym śniadaniem dla uczniów oraz pracowników biur i fabryk. Obecnie tradycja domowego wypieku bułek drożdżowych powoli zanika, już tylko nieliczne gospodynie potrafią je przygotować. Nadmienić jeszcze wypada, że ciasta drożdżowe, chociaż oczywiście zawierają cukier, są dość zdrowe. Wszystko dzięki drożdżom, które stanowią źródło witamin z grupy B, ale także cynku, żelaza, potasu i fosforu. Co istotne, ciasto z drożdży jest uważane również za najmniej tuczące ze wszystkich ciast.
Składniki:
na ciasto:
- 450 g mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 160 ml letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 60 g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki soli
masa serowa:
- 200 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
- 1 żółtko
- 100 g czekolady białej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g owoców ( u nas brzoskwinie i mrożone maliny)
na kruszonkę:
- 75 g mąki pszennej (ok. 7,5 łyżki)
- 5 łyżek cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 60 g roztopionego masła
do posmarowania:
- żółtko roztrzepane z łyżeczką mleka
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn - drożdże mieszamy z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mleka, gdy się rozpuszczą, dodajemy 3 łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Jajko i żółtka z cukrem i solą ucieram. Łączymy z przesianą mąką, pozostałym mlekiem, rozczynem i wyrabiamy ok. 15 minut, najlepiej przy użyciu robota. Na kilka minut przed końcem wyrabiania dodajemy miękkie masło. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Kruszonka: do miski wsypujemy mąkę, cukier i masło. Rozcieramy palcami składniki do powstania kruszonki. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę serową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Ma być płynna, nie gorąca. W misce mieszamy ser z żółtkiem i ekstraktem waniliowym. Powoli wlewamy ostudzoną czekoladę, cały czas mieszając. Gdy drożdżówki urosną, robimy wgłębienia, brzegi smarujemy jajkiem, nakładamy masę serową i owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy 25-30 minut w 1800C góra-dół, do zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy na kratce.