To łatwy i zdrowy przepis, jest wegański, bezglutenowy, bez nabiału, bez soi, bez gotowania, przyjazny i nie zawiera rafinowanego cukru. Dodatkowo możemy do niego dodać napoju kokosowego, który zrobimy własnoręcznie. Korzyści z nasiona chia są znaczące, zawierają potężną porcję składników odżywczych z kwasami Omega-3, przeciwutleniaczami, błonnikiem i zdrowymi tłuszczami. Oznacza to, że są świetne do trawienia, dla zdrowia serca, pomagają zrównoważyć poziom cukru we krwi i są świetne dla zdrowia kości. Ten przepis jest zdrową alternatywą dla deserów przetworzonych o wysokiej zawartości cukru. Ponadto mleko kokosowe lub napój kokosowy bogate jest w witaminy C, K oraz kompleks witamin z grupy B. Zawiera żelazo, fosfor, potas, sód, mangan i miedź oraz więcej wapnia i magnezu niż miąższ kokosa, dlatego świetnie nadaje się jako napój izotoniczny po intensywnym treningu. Zatem deser jest dedykowany diabetykom, sportowcom i osobom, które chcą „zejść” w diecie z węglowodanów.
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 6 łyżek nasion chia
- 1 ½ szklanki mrożonych malin
- 1 łyżka miodu
- płatki migdałowe do dekoracji
Składniki na napój kokosowy:
- 300 g wiórków kokosowych
- 1 l wody
- szczypta soli i cukru
Przygotowanie:
Jeśli zdecydujemy się na własnoręcznie wykonany napój z kokosowy musimy najpierw zalać wiórki wodą i odstawić je na ok 12 godzin do lodówki. Następnie należy je podgrzać do temperatury 65 0 C. Podgrzane przelewamy do kielicha blendera i miksujemy ok. 8 minut. Przelewamy przez gęste sito, najlepiej wyłożone jeszcze gazą. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę cukru. Przelewamy do słoika i możemy przechowywać go w lodówce do 4 dni. Odciśnięte wiórki można wykorzystać do zrobienia mąki kokosowej lub do wypieków np. muffinek.
W misce mieszamy mleko kokosowe z puszki lub przygotowany wcześniej napój kokosowy (400 ml), ekstrakt waniliowy, ¼ szkl. wody i nasiona chia. Dokładnie mieszamy, rozkładamy do słoiczków lub pucharków i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin lub najlepiej na całą noc. Rozmrożone maliny przecieramy przez sito, a jeśli komuś nie przeszkadzaj drobne pestki, miksujemy w blenderze. Dodajemy 1 łyżkę miodu. Dokładnie mieszamy wykładamy na pudding i na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.