Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Chleb z Garnka Rzymskiego 1
Chleb z Garnka Rzymskiego

Wypiek domowego chleba z naszym garnkiem rzymskim i zakwasem jest banalnie prosty. Jedynie co potrzebujemy to odrobinę cierpliwości i czasu. Ten zapach unoszący się w całym domu, przy jego wypieku to coś niesamowitego i pewnie dla wielu osób wspomnienie spędzanych wakacji na wsi. A chrupiąca skórka i miękki środek przebije każdy kupny chleb. Więc naprawdę warto wypróbować nasz przepis na ten wspaniały wypiek. Polecamy i życzymy smacznego !

Składniki (na dwa bochenki lub jeden bardzo duży):

1kg mąki pszennej

600ml ciepłej wody 

paczka drożdży z zakwasem

2 łyżeczki soli himalajskiej 

50g przyprawy jesiennej 

2 łyżki sezamu białego

łyżka miodu

Przygotowanie:

Garnek rzymski wypełniamy ciepłą wodą i zostawiamy na 15min, żeby się namoczył. Po tym czasie wylewamy wodę i dokładnie wycieramy, smarujemy olejem i obsypujemy płatkami owsianymi lub otrębami. Dzięki temu chleb będzie łatwo odchodził od naczynia. W taki sposób korzystamy z naczynia przy każdym pieczeniu.Wszystkie składniki  na nasz chleb mieszamy dokładnie w misce, tak długo aż ciasto zrobi się gładkie i będzie odchodziło od ręki. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1h (musi podwoić swoją objętość). Gdy ciasto nam już wyrosło wykładamy je na blat podsypany mąką i wyrabiamy krótko jeszcze raz, dzielimy je na pół i wkładamy do naczyń(możemy użyć spodu i pokrywy a w dalszym etapie zakryć garnki folią), smarujemy wodą i obsypujemy ulubionymi ziarnami np: czarnuszkąsezamem lub makiem. Przykrywamy i znowu zostawiamy na ok 40 min. Wyrośnięte chlebki zakrywamy folią aluminiową lub również namoczoną i wysmarowaną olejem pokrywą garnka i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 200°C termoobieg i pieczemy ok.40 min, jak już minie ten czas zdejmujemy pokrywę lub folie i pieczemy jeszcze ok 20 min, by mocno się zarumieniła skórka i była chrupiąca. Gotowy chleb wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż delikatnie przestygnie w naczyniu ok.15min i wyjmujemy go odwracając naczynie. Chleb zostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce, będzie on wtedy bardziej chrupiący.

 

Komentarze do wpisu (1)

29 stycznia 2020

Chleb z drożdżami to nie chleb a ciasto i tyle w temacie.

Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
14,00 zł 11,90 zł 11,38 zł 9,67 zł
Zaprawka  BROWIN likier śliwkowy ŚLIWOWICA 40ml
Zaprawka BROWIN likier śliwkowy ŚLIWOWICA 40ml
10,50 zł 8,54 zł
szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
6,99 zł 5,68 zł
szt.
puriFERM  MOCKBA  Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
puriFERM MOCKBA Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
8,10 zł 6,59 zł
szt.
wąż wężyk silikonowy 5/7 1m
wąż wężyk silikonowy 5/7 1m
3,60 zł 2,93 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl