
Do wypiekania chałek potrzebne są drożdże, bez nich ani rusz. Drożdże to grzyby, które do celów kulinarnych zostały uzyskane ze skórki winogron. Najwygodniejszą formą drożdży, niewymagająca wcześniejszego nawodnienia, są drożdże instant. To bardziej skoncentrowana forma drożdży suchych, przez co szybciej rozpuszczają się i aktywują bezpośrednio w mieszaninie przygotowanej do wypieku. To drożdże szybko działające, gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania i nie wymagają przygotowywania rozczynu. Nie każde drożdże suszone to drożdże instant. Drożdże suszone należy rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody lub mleka i poczekać aż zaczną „pracować”. Dopiero wtedy można je dodać do reszty składników, w innym razie ciasto nie „ruszy”. W naszej ofercie oprócz drożdży piekarskich znajdziecie drożdże do wyroby napojów alkoholowych: wódki, piwa czy wina. My tym razem wykorzystaliśmy drożdże piekarskie. Do wypieku chałki z kruszonką. Chałka na świeżo to poezja smaków. To świetny pomysł na szybkie śniadanie, deser lub przekąskę. Najlepsza oczywiście jeszcze cieplutka z masłem, dżemem lub miodem. Idealna również z twarożkiem i owocami. Zaskakująca z kaszanką, karmelizowaną cebulą, ketchupem i piklami. My stawiamy na miód i tu również lekki tuning, lekko obeschnięta chałkę możemy podać jako tosty miodowo-maślane. Kromki chałki podsmażamy na maśle z miodem, z zewnątrz są chrupiące od środka mięciutkie. Taka chałka najlepiej smakuje z lodami, sosem karmelowym lub syropem klonowym. W dodatku to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
Składniki:
ciasto:
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 7 g drożdży piekarniczych
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła
- szczypta soli
- skórka starta z pomarańczy lub cytryny
kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 30 g cukru
dodatkowo:
- 1 jajko
- masło, miód
Przygotowanie:
Mieszamy drożdże z mąką, dodajemy mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę (u nas pomarańczowa), zagniatamy ciasto. Możemy oczywiście użyć robota kuchennego, wyrabiać ciasto do 5 do 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. To czas na przygotowanie kruszonki, zagniatamy: mąkę, masło i cukier. Wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielić na 3 równe części i uformujemy 3 wałki. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wałki układamy na blachę i zaplatamy warkocz. Końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód chałki. Chałkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C z funkcją góra-dół. Wyrośniętą smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką (tej nie powinno zabraknąć). Pieczemy ok. 35 minut.