Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

CHLEB domowy ORKISZOWY na zakwasie z drożdżami

0
CHLEB domowy ORKISZOWY na drożdżach i zakwasie

CHLEB domowy ORKISZOWY na zakwasie z drożdżami

Nie ma nic przyjemniejszego niż unoszący się w domu zapach pieczonego, świeżego chleba. Teraz chleb możemy kupić wszędzie i o każdej porze dnia, jednak nie jest to już to samo co ten wypiek domowy. Chleb z chrupiącą skórką i mięsistym środkiem to zapewne wspomnienie każdego, kto spędzał wakacje na wsi i taki wypiek serwowała mu babcia. Wiadomo, że tego smaku już nikt nie odtworzy, ale możemy  spróbować. To wcale nie jest takie trudne! A i  ten zakwas taki straszny nie jest, bo mamy na to sposób! Specjalnie dla Was stworzyliśmy możliwie najprostszy  przepis na obłędny chleb domowy i podajemy go Wam na tacy!  Koniecznie musicie spróbować! 

Składniki:

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy zakwas z drożdżami, sól, olej, słonecznik, siemię lniane. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy chleb ręcznie od 5-10 minut. Masa będzie kleista i taka ma być (nie dosypywać mąki). Po dokładnym wyrobieniu przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 60 minut. Po tym czasie ciasto musi podwoić swoją objętość. Gdy tak się stanie wykładamy je na mocno posypany mąką blat i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy kilka minut. Zakrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. W tym czasie do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne lub gliniane z pokrywą i nagrzewamy do 200°C. Gdy naczynie jest już gorące a nasz chleb wyrośnięty, przekładamy go ostrożnie do naczynia i pieczemy z termoobiegiem 30 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut już bez przykrycia. Rumiany chlebek wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce.

Polecamy również inne przepisy na naszym blogu na swojskie, domowe wyroby! Znajdziecie tam m.in przepis METKĘ CEBULOWĄSER TOPIONY, NALEWKI, LIKIERY czy np. musztardę! POLECAMY! 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
Swojskie przepisy
Schab nadziewany

Schab nadziewany

Klasyczną potrawą ze schabu są oczywiście kotlety schabowe w panierce z bułki tartej. To bezapelacyjny król obiadów. Ponadto kotlety można przygotować na wiele sposobów: saute, z kością lub bez kości, smażony lub pieczony, marynowany lub w sosie. Można jednak nieraz odejść od tradycji zwłaszcza, że przed nami okres świąteczny i zrobić schab z bakaliami. Ponieważ nie mogliśmy się zdecydować czy bardziej smakuje nam schab ze śliwkami czy schab z morelami, zrobiliśmy 2 w jednym. Morele pomogą nam przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Są źródłem energii, wspomagają koncentrację i zapobiegają rozwojowi anemii. Używamy je do owsianek, koktajli mlecznych, surówek, ciasteczek, keksów, batoników. U śliwek suszonych duża zawartość błonnika przeciwdziała gromadzeniu się cholesterolu i tłuszczu w komórkach. Dlatego zaleca się jedzenie kilku, kilkunastu suszonych śliwek dziennie, aby wyeliminować problemy z zaparcia. Śliwka suszona jest składnikiem  świątecznego kompotu czy dietetycznego dania (jogurtu), znajdziemy ją również w sosie do mięs, sałatce lub jako element farszu do pierogów.

 

 

Dyniowa owsianka

Dyniowa owsianka

Nic tak nie poprawi nam nastroju i nie doda ciepła na cały dzień, jak dyniowa owsianka z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi. Temat owsianki ponownie powraca, ale prawda jest taka, że nie ma nic bardziej pożywnego na początek dnia jak płatki owsiane w różnych odsłonach. W internecie możemy znaleźć informacje, że zawarta w płatkach owsianych rozpuszczalna frakcja błonnika normalizuje stężenia glukozy we krwi, a także redukuje poziomu cholesterolu LDL i całkowitego. To natomiast powoduje, że przeciwdziała cukrzycy oraz miażdżycy i chorobom naczyniowo-sercowym. Do owsianki dodaliśmy wanilię, pnącza z rodziny storczykowatych, którą pozyskuje się przez zbieranie niedojrzałych owoców i poddawaniu ich fermentacji. Ponoć wąchanie laski wanilii likwiduje uczucie głodu i pozwala zasnąć. Natomiast z pewnością wanilia leczy stany gorączkowe i działa rozkurczowo, przeciwzapalnie oraz wspomaga pracę żołądka. 

Pieprzówka

Pieprzówka

Zdrowotna nalewka na kłopoty z przewodem pokarmowym. Alkaloid piperyna wzmacnia wydzielanie soków trawiennych, przeciwdziała wzdęciom, niestrawności, leczy biegunkę i zaparcia. Dodatkowo pomaga w walce z przeziębieniem i kaszlem. Pieprz to roślina z południowo-wschodnich Indii. Jest łatwo ukorzeniającym się pnączem dorastającym do 15 m. Uprawia się go dla owoców, zwanych pieprzem przyprawowym. Ta roślina ma na początku zielone owoce a następnie czerwone, które kiedy zaczynają czernieć, ścina się i suszy na słońcu. W kuchni wykorzystuje się również biały pieprz. Aby go uzyskać zbiera się pieprz czerwony w strąkach, układa warstwami i przykrywa kocami. Następnie po przefermentowaniu, zdejmuje się owocnię i pozostaje nam białe „jądro”. W kuchni znajdziemy mieszanki pieprzu: kolorowy, ziołowy, czosnkowy, cytrynowy czy pomarańczowy. Są też przyprawy zwane potocznie pieprzem, ale tak naprawdę nie są spokrewnione z nim spokrewnione np. pieprz cayeen (papryczka chili) czy pieprz syczuański uzyskiwany z suszonych oraz drobno zmielonych łupin owoców żółtokrzewu pieprzowego. Nalewka zrobiona jest z klasycznego czarnego pieprzu. Nasza jest świeżo nastawiona, po tygodniu zyskuje delikatne herbaciane zabarwienie.

 

Pasta z piersi kurczaka

Pasta z piersi kurczaka

Światowy Dzień Kanapki obchodziliśmy na początku miesiąca, 3 listopada, ale na celebrowanie przyjemnych świąt, zawsze jest dobry czas. Nasza dzisiejsza propozycja to pasta na bazie piersi kurczaka i masła orzechowego. Z bardzo małą ilością składników. Jest bardzo sycąca, wysokobiałkowa. Idealna na start dnia i po treningu. Z piersi z kurczaka możemy zrobić kotlety w przeróżnych panierkach, przyrządzać w sosach: śmietanowym, pomidorowym, pesto, marynować do grillowania, zapiekać z warzywami czy faszerować orzechami lub szpinakiem. To bardzo uniwersalne mięso, o delikatnym smaku, które można przyprawić na ostro, słodko-pikantnie, ziołowo, kwaśno. Możliwości na danie z piersią kurczaka jest bardzo wiele.

 

 

Indyk w sosie żurawinowo-pomarańczowym

Indyk w sosie żurawinowo-pomarańczowym

W wigilię Święta Dziękczynienia proponujemy indyka. Może nie całego, faszerowanego ale idealnego na odświętny obiad. Święto Dziękczynienia celebrowane w USA przypada zawsze na 4 czwartek listopada jako pamiątka pierwszych dożynek w kolonii Plymouth. Święto sięga swoimi korzeniami do XVI wieku. Dzień to okazja do dziękowania za plony, a także wyjątkowy czas, który spędza się w gronie rodziny. W Święto Dziękczynienia nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, takich jak pieczony indyk, farsz chlebowy, żurawina, słodkie ziemniaki czy ciasto dyniowe. W świadomości Amerykanów najpopularniejszy do spożywania jest pieczony indyka faszerowany nadzieniem chlebowym lub owocami i podawany z aromatycznym sosem. Przeciętny indyk to święto waży ok. 7,5 kg. Natomiast klasyczny farsz chlebowy, którym jest nadziewany składa się z grzanek z białego chleba tostowego, selera naciowego, przypraw: szałwia, tymianek i rozmaryn czy przyprawa do kurczaka i suszona żurawina. Nasza propozycja to pierś z indyka w sosie żurawinowo pomarańczowym idealna na co dzień i od święta.

 

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

9,00 zł

7,32 zł

szt.
Drożdże winiarskie  SpiritFerm  AROMATIC WINE COMPLEX 16%
Drożdże winiarskie SpiritFerm AROMATIC WINE COMPLEX 16%

5,00 zł

4,07 zł

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium