CHLEB domowy ORKISZOWY na zakwasie z drożdżami
Nie ma nic przyjemniejszego niż unoszący się w domu zapach pieczonego, świeżego chleba. Teraz chleb możemy kupić wszędzie i o każdej porze dnia, jednak nie jest to już to samo co ten wypiek domowy. Chleb z chrupiącą skórką i mięsistym środkiem to zapewne wspomnienie każdego, kto spędzał wakacje na wsi i taki wypiek serwowała mu babcia. Wiadomo, że tego smaku już nikt nie odtworzy, ale możemy spróbować. To wcale nie jest takie trudne! A i ten zakwas taki straszny nie jest, bo mamy na to sposób! Specjalnie dla Was stworzyliśmy możliwie najprostszy przepis na obłędny chleb domowy i podajemy go Wam na tacy! Koniecznie musicie spróbować!
Składniki:
- mąka orkiszowa 600g
- opakowanie zakwasu orkiszowego z drożdżami
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- łyżka miodu
- 2 łyżki oleju/oliwy
- słonecznik łuskany 30g
- siemię lniane 20g
- 400ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy zakwas z drożdżami, sól, olej, słonecznik, siemię lniane. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy chleb ręcznie od 5-10 minut. Masa będzie kleista i taka ma być (nie dosypywać mąki). Po dokładnym wyrobieniu przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 60 minut. Po tym czasie ciasto musi podwoić swoją objętość. Gdy tak się stanie wykładamy je na mocno posypany mąką blat i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy kilka minut. Zakrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. W tym czasie do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne lub gliniane z pokrywą i nagrzewamy do 200°C. Gdy naczynie jest już gorące a nasz chleb wyrośnięty, przekładamy go ostrożnie do naczynia i pieczemy z termoobiegiem 30 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut już bez przykrycia. Rumiany chlebek wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce.
Polecamy również inne przepisy na naszym blogu na swojskie, domowe wyroby! Znajdziecie tam m.in przepis METKĘ CEBULOWĄ, SER TOPIONY, NALEWKI, LIKIERY czy np. musztardę! POLECAMY!