Likier Piernikowy na Rumie
W tym roku zima jest dla nas bardzo łaskawa, jednak nadal trwa i kojarzy się z pewnymi smakami, aromatami. Dla nas ewidentnie jest to smak i zapach pierników. Dlatego mamy propozycje przepisu nie na ciasteczka piernikowe, a likier! Jest gęsty i słodki, ale z wyraźnymi nutami korzennymi dzięki naszej przyprawie do piwa i wina grzanego, która ma o wiele szersze zastosowanie niż mówi jej nazwa. Tu sprawdziła się idealnie. A kolejnym ciekawym trikiem jest dodanie brązowego rumu zamiast wódki jak w większości likierów i to powoduję, że jest to trunek bardzo charakterystyczny i wyjątkowy. Polecamy ten przepis zwłaszcza dla łasuchów ponieważ likier świetnie sprawdzi się też jako dodatek do deserów lub lodów zwłaszcza gdy go podgrzejemy. Pamiętajcie, że z produktami z naszego sklepu możecie również stworzyć swój własny niepowtarzalny rum. Zapraszamy do przepisu i życzymy powodzenia!
Pamiętajcie, że z produktami z naszego sklepu możecie również stworzyć swój własny niepowtarzalny rum korzystając ze specjalnego zestawu lub z zaprawek do alkoholu. Mieszankę przypraw też możecie stworzyć wedle swoich upodobań, gdyż w naszej ofercie znajdziecie imbir mielony, cynamon, kardamon, goździki, anyż i wiele innych aromatycznych przypraw, ziół i mieszanek!
Składniki:
- 400ml śmietanki 36%
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki przyprawy do grzanego piwa i wina
- 300ml brązowego rumu
Przygotowanie:
Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę (przystosowaną do gotowania w kąpieli wodnej) i dodajemy składniki zaczynając od śmietanki. Następnie dodajemy połamaną czekoladę i cały czas mieszamy delikatnie łyżką. Kiedy czekolada zaczyna się rozpuszczać dodajemy cukier puder i krem czekoladowy oraz przyprawę i cały czas mieszamy, aż do połączenia się składników. Zdejmujemy miskę z garnka i odstawiamy masę do całkowitego ostygnięcia. Kiedy masa jest już zimna dodajemy do niej alkoholu, wlewając go powoli i energicznie mieszając łyżką już prawie gotowy likier. Po połączeniu z rumem możemy likier przelać do butelek i odstawić na kilka dni do lodówki, aby pogłębił swój smak. Później nadal przechowujemy w lodówce. Smacznego!