
Wszyscy uwielbiamy domowe smaki. Jak domowa kiełbaska z grilla, to tylko z przepyszną domową musztardą. Poniżej znajdziesz łatwy i szybki przepis na domową musztardę.
Poniższy przepis na musztardę domową możesz dowolnie modyfikować, dodając różne przyprawy lub rezygnując z niektórych składników. Wszystko zależy od Twoich upodobań.
- 8 łyżek gorczycy białej,
- 8 łyżek gorczycy czarnej,
- 3 łyżki octu winnego,
- 7 łyżek białego wina lub wody,
- sól,
- pieprz.
Proponowane przez nas dodatki:
- 2 łyżki świeżych, drobno posiekanych ziół,
- 2 łyżki świeżego, drobno utartego chrzanu,
- 3 łyżki miodu,
- kolendra.
Gorczycę utrzyj na proszek (część ziaren możesz zostawić w całości). Jeśli chcesz uzyskać łagodną musztardę, to przed mieleniem upraż gorczycę na patelni.
Wymieszaj gorczycę z pozostałymi składnikami i odstaw do lodówki na 24h, aby składniki się zmacerowały. Przed wstawieniem musztardy do lodówki można ją zagotować i szybko schłodzić.
Zamknięty słoiczek z musztardą możesz przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.