Dla kuchni azjatyckiej charakterystyczne są: obfitość warzyw, niskokaloryczność i aromatyczność. Sposób odżywiania mieszkańców Azji różni się w zależności od regionu. Wśród najbardziej znanych kuchni azjatyckich wymienia się kuchnię chińską, japońską, tajską i indyjską. I tak np. w kuchni Japonii stawia się na ryby i owoce morza, oraz warzywa, ryż i sos sojowy. Indie natomiast, w których sos sojowy jest praktycznie niestosowany, znane są z wykorzystania aromatycznych przypraw, tj. kolendra, curry, chili, szafran, goździki, cynamon, pieprz i kardamon. Hindusi bazują na warzywach strączkowych: ciecierzycy, grochu, fasoli, soczewicy. Na ich bazie powstają zupy, curry, sałatki, tworząc potrawy bardzo sycące i rozgrzewające.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą
- 1 cebula
- 300 g obranej dyni
- 1 mała cukinia
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej (przecieru)
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku, starty
- przyprawy: po łyżeczce mielonego kminu, kurkumy, kolendry, cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, kardamonu
- ewentualnie duża garść szpinaku
Przygotowanie:
W garnku dusimy na 1 łyżce mleka kokosowego posiekaną cebulę oraz starty czosnek i imbir. Chwilę smażymy na złoty kolor. Dodajemy przyprawy, ok 50 ml mleka i smażymy wszystko ok. 3 minut cały czas mieszając aby przyprawy się nie przypaliły. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, ciecierzyce z zalewą, przecier pomidorowy oraz mleko kokosowe. Dodatkowo dolewamy ½ szkl. wody doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut a następnie jeszcze 5, 10 minut odkryte aby zredukować płyny. Dodajemy cukinię i ewentualnie szpinak, mieszamy i zagotowujemy. Możemy podawać samo albo z ryżem.