Kuchnia azjatycka różni się znacznie w zależności od regionu – kuchnia Azji Środkowej, Północnej, Południowej, Wschodniej i Zachodniej ma różne cechy, a każdy kraj ma swoje własne specjalności. Ryż jest wspólny, ale nawet ryż zmienia się w zależności od regionu, na przykład ryż Basmati jest powszechny w Indiach, podczas gdy ryż Jaśminowy jest bardziej popularny w Azji Południowo-Wschodniej. Smaki kontynentu, od Azji Środkowej przez Południową po Daleki Wschód, są przesiąknięte historią, religią, rytuałami, tradycjami, doświadczeniem - każdy region Azji jest odrębnym kulinarnym światem i wzbogaca paletę azjatyckich smaków. Kuchnia azjatycka znana jest z unikalnego połączenia smaków, aromatów i tekstur, mieszania kwaśnych ze słodkimi, słonymi i pikantnymi smakami. Dlatego jej dania są w stanie obudzić zmysły i zaspokoić najbardziej wymagające apetyty. Na pewno również mnogość warzyw w kuchni azjatyckiej, jest dla niej charakterystyczna. Ponadto przyprawy. Do najpopularniejszych w Azji przypraw należą między innymi curry, kurkuma, garam masala, kolendra, czosnek, imbir, kmin rzymski, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz, szafran. Nasza surówka jest w typie azjatyckim. Surówka z kapusty z dodatkiem mango, miodu, sezamu i sosu sojowego oraz limony, jest kolorowa i pełna smaku. Charakteru i chrupkości dodają jej pieczony na chrupko ryż i prażone orzeszki. Doprawiona świeżą kolendrą rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 100 g ugotowanego ryżu (1 torebka)
- 1/2 małej czerwonej kapusty
- 1 mango
- pęczek kolendry lub pietruszki
- sok z 2 limonek
- 25 ml oleju sezamowego
- 10 g miodu
- 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- 120 g prażonych orzeszków
- 20ml sosu sojowego
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Studzimy. Następnie ryż pieczemy w 1800 C aż będzie chrupiący, przez ok.30 minut. Należy pamiętać o mieszaniu ryżu co jakiś czas żeby się nie spalił. Kapustę szatkujemy drobno nożem lub przy użyciu maszynki do mielenia z nakładką do szatkowania warzyw. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Kolendrę siekamy. Z soku z limonek, oleju sezamowego, pieprzu, miodu i sosu sojowego, robimy sos, dokładnie mieszając do połączenia składników. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i delikatnie, ale dobrze mieszając. Surówka jest gotowa do podania od razu, ale dobrze aby przez godzinę składniki mogły się „przegryźć”.