Kawałek wołowiny: karczku lub łopatki jest dobrą propozycją na obiad. Upieczona w garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym a następnie posypana sezamem może być również użyta jako „wkładka” mięsna do ramenu. Poniższy przepis to pomysł na marynatę suchą. Nieskomplikowaną. Wystarczy wymieszać zioła lub użyć gotowej mieszanki przypraw, natrzeć mięso i włożyć do lodówki na ok. 24 h. O wartości odżywczej wołowiny decyduje zawartość i skład białka oraz tłuszczu, walorem zdrowotnym mięsa wołowego jest wysoka zawartość lekko strawnego i łatwo przyswajalnego białka (18−23%). Natomiast zawartość tłuszczu to zawartością tłuszczu, nie przekracza 5%. Wartości odżywcze mięsa to przede wszystkim witaminy z grupy B – odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wpływają na proces metaboliczny, uczestnicząc w przyswajaniu węglowodanów, łagodzą stan napięcia nerwowego, a także poprawiają funkcjonowanie naszego mózgu. Czyli samo zdrowie.
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny, po łyżce: słodkiej papryki, pieprz cayen, imbiru, czosnku granulowanego, cebuli suszonej, mała łyżeczka kopru włoskiego mielonego (zamiast powyższych przypraw możemy użyć 4 łyżek przyprawy do wołowiny)
- opcjonalnie 1 łyżka białego sezamu
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy mieszamy i nacieramy nimi umytą i osuszoną wołowinę. Zamarynowane mięso okładamy na 24 h do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 2000C, góra-dół. Mięso układamy w garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym. Wkładamy na 0,5 h do piekarnika. Następnie obniżamy temperaturę do 1300C i pieczemy jeszcze przez ok. 2,5 h. Mięso jest gotowe, kiedy patyczek „wchodzi” miękko w mięso a sok który wydostaje się po nakłuciu mięsa jest przeźroczysty. Jeśli chcemy użyć mięso do ramenu to kroimy łopatkę w plastry i posypujemy białym sezamem. Obiadowo: podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, parowanymi warzywami. Dodatkowo sos powstały z pieczenia możemy zaprawić mąką i obok podać w sosjerce.